SURADNJA, NE KOALICIJA

Pogledajte što stoji u sporazumu Domoljubne koalicije, Mosta i Bandića

22.01.2016 u 22:39

Bionic
Reading

Točno u 21.20 u petak Domoljubna koalicija, Most i Milan Bandić potpisali su sporazum o suradnji na reformskoj vladi

U izjavi novinarima nakon potpisivanja sporazuma Tomislav Karamarko rekao je da, unatoč spekulacijama, nigdje nije zapelo s potpisivanjem sporazuma iako je bilo najavljeno da će on biti potpisan u 9 ujutro. 'Jutrošnji sastanak s nacionalnim manjinama bio je produljen pa nismo stigli. Već je počela sjednica i cijeli dan smo u nekom žrvnju pa nikako da se uskladimo', rekao je Karamarko.

Sporazum možete pogledati OVDJE.

Sporazum, dodao je, sadrži pravila igre. 'Sadrži naš dogovor o tome da odgovaramo za pojedina ministarstava, ali na način da nađemo najbolje ljude i najbolje stručnjake i profesionalce', rekao je Karamarko.

I Petrov je poručio da nije bilo spora oko sporazuma.

'Nije bilo ništa - dogovorili smo se za jutros, pa je bio sastanak s manjincima. Ovo mi je prva sjednica u Saboru, ali meni je ovo cirkus i ne mogu vjerovati da se u trenutku dok se predstavljaju nova Vlada i mandatar ponovno govori o ustašama i partizanima - to je nešto protiv čega smo mi i prije prosvjedovali. Ali eto, zbog takvih priča dođemo u situaciju da navečer moramo izaći sa sjednice da bismo ovo potpisali', rekao je Petrov.

Međutim, u programu Vlade koji je bio objavljen na stranicama Sabora navodi se kako će se zaustaviti reforma kurikuluma. I Most i HDZ tvrde da se radilo o greški.

'Ne vidim gdje bi tu bio problem jer su se i HDZ i SDP u prethodnom sazivu složili s kurikulumom. Ne vidim zašto bi se trebao zaustavljati taj proces kurikuluma, on se samo treba nastaviti', kaže Petrov.

U sporazumu, dodao je, nema ništa vezano uz HNB, ali postoje smjernice koje uključuju i monetarnu politiku. Upitan uključuje li sporazum ekonomsko vijeće, Petrov odgovara da definira osnivanje 'pravog vijeća koje će definirati kakve osobe trebaju biti one koje dolaze na različite funkcije, a nakon toga će se usuglašavati ne samo za ekonomsko vijeće, već i za ekonomski savjet, koji će također biti formiran, ali o tome će se razgovarati u doglednoj budućnosti'.

I Karamarko i Petrov dali su ocjenu pet međusobnom povjerenju.

Danas su održana i dva sastanka s manjincima, no do dogovora još nije došlo. 'Razgovarali smo dva puta danas i postigli visoku razinu suglasnosti. Isto kao i oni, zainteresirani smo za to da standardi prava nacionalnih manjina ostanu takvi i da razgovaramo o njihovom povećanju. Našli smo formulu sporazuma i to ćete vidjeti večeras po glasovanju', tvrdi Karamarko, dodavši kako uvjet manjina nije smjena dva sporna ministra. Očekuje da će Vlada biti potvrđena s 86, 88 ili 90 glasova.