DRAMA NA BRAČU

'Pogledajte što nam je nova vlast napravila'

03.05.2012 u 16:28

Bionic
Reading

Nešto poslije podneva iz zgrade Jadrankamena u Pučišćima pod pratnjom policije otišao je stečajni upravitelj Ivo Bućan i policija se povukla. Protiv desetero privedenih policija je podnijela prekršajne prijave, a zbog napada na policajca jedan od njih je i kazneno prijavljen

Sindikalno pismo premijeru i ministru policije

'Žalosno je da nakon godina i godina gospodarskog kriminala sa enormnom štetom za radnike, tvornicu, lokalnu zajednicu i državu, a koji je represivni državni aparat tolerirao prekriženih ruku, članovi sindikata budu ti koji su policiju izazvali da se odluči reagirati'.

Time je završena dramatična situacija u Pučišćima na Braču gdje se od jutros u obrani tvornice pred pogonom i upravnom zgradom okupilo, po novinarskoj procjeni, nekoliko stotina radnika Jadrankamena i mještana, kojima se pridružilo i nekoliko radnika Montera i Uzora.

Zbog pružanja otpora prilikom osiguravanja ulaska u službene prostorije ukupno privedeno deset osoba u policijsku postaju. Dvjema osobama je pozlilo: jednoj ženskoj i jednoj muškoj osobi, te joj je pružena liječnička pomoć. Svih desetero privedenih zaradilo je prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira, dok je jedan od njih i kazneno prijavljen zbog napada na službenu osobu (policajca).

‘Ja nemam što komentirati. Ovo je meni normalna situacija. Za ovo su sve krivi novinari jer izazivaju napetost i ovakve situacije. U Vladi je dogovoreno s vjerovnicima da se napravi preustroj uz stečajni plan, a oni koji to sabotiraju rade protiv Jadrankamena’, kratko je kazao Bućan nakon izlaska iz Jadrankamena.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić rekao je novinarima da će radnici Jadrankamena i sutra ujutro doći na posao, a ako se u pogonu pojavi novi stečajni upravitelj Ivo Bućan, oni će napustiti svoja radna mjesta.

Nakon što je okončana opsada Pučišta, predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena je izjavio: 'Ova nova Vlast ih je poslala, i gledajte što su nam napravili'.

Ministar iz Pučišća

Ministar uprave Arsen Bauk komentirajući jutrošnja događanja rekao je kako je policija dužna provoditi odluku suda – a to je otvaranje stečaja i asistencija stečajnom upravitelju.

Ranojutarnja opsada Pučišća

‘Ova Vlada nam je obećavala sve, rekli su nam da se strpimo dok oni dođu na vlast, sada su došli, pa su nas izigrali’, rekao je. ‘Hrvatska je policija noćas izvršila desant na naš otok i mjesto. Jutros su zauzeli sve pozicije i da smo to prije znali organizirali bismo otpor. Meni je policija već prije 5 sati opkolila kuću i čekali su da iziđem kako bi me mogli uhapsiti. Unutra sam se morao zaključati. Iz kuće sam izašao nekoliko sati kasnije i to uz pomoć novinara koji su me pratili, pa policija ništa nije mogla poduzeti’, kazao je Drpić.

Prema Drpićevim riječima jutros uhićeni sindikalac Jadrankamena Marko Eterović kojeg policija sumnjiči za uzimanje službenog vozila bezrazložno je priveden u policijsku postaju. ‘Marko Eterović nije pravedno priveden, a nije istina ni da je bez ikakvog osnova uzeo službeni automobil.

On službeno duži 'škodu fabiju' koju koristi isključivo za posao i za sve to ima papire’, dodao je Drpić. Nakon što je pušten Eterović je javno potrgao Spomenicu Domovinskog rata.


Radnici Jadrankamena su novinarima ispričali kako je interventna policija još sinoć posljednjim trajektom iz Splita stigla u Pučišća, te već oko 5 sati ujutro opkolila upravnu zgradu Jadrankamena i obiteljsku kuću sindikalnog vođe Tonča Drpića

Radnici Jadrankamena su novinarima kazali kako proizvodnja u Jadrankamenu nikada nije bila upitna jer se nije prekidala. Smatraju kako je bivšim direktorima plaća u Jadrankamenu bila samo džeparac, te ustvrdili da se iz Jadrankamena krade roba.

Pred upravnom zgradom te tvrtke radnici i mještani ostali su čekati desetak članova Nezavisnog sindikata Brodosplita na čelu sa Zvonkom Šegvićem, koji su se uputili iz Splita u Pučišća dati im potporu.

Milanoviću i Ostojiću, žalosno je da policija ide na radnike, a ne na stvarne krivce za propast tvornice

Policija se u postupanju prema radnicima Jadrankamena treba suzdržati siline koju je bilo primjerenije primijeniti prema stvarnim krivcima za nastalo stanje, stoji u pismu koje su sindikalni čelnici Ozren Matijašević (HUS) i Mladen Novosel (SSSH) poslali premijeru Milanoviću i ministru policije Ostojiću. Upozorili su ih kako policija ne bi smjela privoditi sindikaliste Jadrankamena već isključivo osiguravati normalne uvjete za rad stečajnog upravitelja.

'Žalosno je da nakon godina i godina gospodarskog kriminala sa enormnom štetom za radnike, tvornicu, lokalnu zajednicu i državu, a koji je represivni državni aparat tolerirao prekriženih ruku, članovi sindikata budu ti koji su policiju izazvali da se odluči reagirati. Iako vas činjenica da ste tek u prvoj godini mandata opravdava od politike i djela prethodnih vlasti, shvatite da s ovako osjetljivim pitanjima ne smijete postupati kao da je s vama svijet započeo', zaključili su Matijašević i Novosel.