grozni prizori iz istre

Pogledajte što je golema količina vode odnijela u Pazinčicu i Pazinsku jamu

03.02.2019 u 19:46

Bionic
Reading

Velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone, naročito na sjeveru Istre oko jezera Butonige. Pritoci Pazinčice naglo su nabujali, uključujući pritok Drazej koji prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota. Otpad je ispran i završio je u Pazinčici i Pazinskoj jami

Prema javljanju čitatelja Istrameta s terena nekoliko odrona sručilo se na cestu iz smjera Kašćerge prema Bankovcima, a između Bankovci i Ukotići zabilježena su još tri odrona. Dva manja i jedan ogroman gdje se cijela šuma odronila na lokalnu cestu.

Iako se na terenu radilo cijeli dan, za saniranje velikog odrona kod Bankovaca sutra u pomoć dolaze bageri.

Problematika oko bujičnog pritoka Drazej i odlagališta Lakota već je poznata dulje vrijeme, a sve je kulminiralo otvaranjem ogromne rupe na samom odlagalištu lipnju 2018. 

Iz građanske inicijative 'Naš potok' izvještavaju kako su posljednjom bujicom enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma te agrotekstila završile u Pazinčici i Pazinskoj jami. Na više mjesta voda prodora ispod nasipa te i dalje ispire materijal.

  • +7
Obilne oborine prouzročile visok vodostaj u Pazinskoj jami Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX