HI-TECH NAORUŽANJE

Pogledajte ruske ratne robote koji siju strah po Siriji

30.12.2015 u 19:02

Bionic
Reading

Prošlotjedna borbena upotreba robota na sirijskom ratištu kojima je upravljano iz zapovjednog središta u Moskvi te u terenskom zapovjedništvu u bazi Kmeimimu čvrst je dokaz kako je ruska vojska ozbiljno prionula modernizaciji koju je ovih dana najavio zamjenik ministra obrane general-pukovnik Pavel Popov kazavši kako će predstojeće godine ruska kopnena vojska zaprimiti niz robotskih sustava najnovije generacije

Prema Popovljevim riječima, napredni robotski sustavi uspješno su testirani tijekom čitave 2015., a dio njih vatreno krštenje imao je upravo u sirijskoj pokrajini Latakiji gdje su sudjelovali u udaru na položaje tzv. Islamske države. Sustavima je upravljano iz glavnog stožera za operacije u Siriji koje je smješteno u Nacionalnom kontrolnom središtu za obranu u Moskvi, ali i na samom terenu u zapovjedništvu kodnog imena Andromeda-D koje se nalazi u blizini zrakoplovne baze Kmeimim.


Kako je otkrio Popov, u napadu na položaje ISIL-a sudjelovalo je šest sustava Platform-M te četiri robotske amfibije Argo, a pokrivale su ih samohodne haubice Actasia koje mogu uništavati neprijateljske položaje iz visokog kuta paljbe. Robotski sustavi, otkrio je zamjenik ministra obrane, približili su se islamističkim uporištima na svega stotinjak metara nakon čega su osuli paljbu kako bi namamili pripadnike ISIL-a da usmjere napad na robote, što je u ruskom zapovjednom središtu iskorišteno kako bi se s položaja samohodnih haubica na teroriste sručila topnička kanonada. Zaštita topničke paljbe omogućila je napredovanje snaga regularne sirijske vojske koja je posve nesmetano zauzela strateške položaje na uzvisinama gdje su se ukopali ISIL-ovci.


Kombinirani napad na kotu 754.5 nadgledavali su dronovi iz zraka koji su topništvo upozoravali na kretnje terorista te su se oni nakon dvadesetominutnog napada razbježali ostavivši na svojim dotadašnjim položajima mrtva tijela sedamdesetak suboraca. Među pripadnicima regularne sirijske vojske nije bilo poginulih, tek su četvorica lakše ranjena.

Dva dana nakon uspješno izvedenog napada general-pukovnik Popov razotkrio je ambiciozan plan ruskog ministarstva obrane prema kojem će kopnena vojska 2016. godine početi koristiti desetak kopnenih i amfibijskih robotskih sustava, kao i stotinjak bespilotnih letjelica. Štoviše, do 2020. godine ruska će vojska modernizirati čak 70 posto svojih snaga što će Kremlj stajati vrtoglavih 284 milijarde dolara.

Dio najnovijih sustava već je predstavljen javnosti na vojnoj paradi povodom 70-godišnjice od kraja Drugog svjetskog rata, ali i na čitav niz drugih lokacija poput vojnih baze u Sevastopolju na Krimskom poluotoku te u bazi pored Kalinjingrada na Baltiku gdje je uspješno testiran robotski sustav Platform-M. Sustav je namijenjen za ophodnju, prikupljanje podataka s terena, izravne napade i pružanje zaštite prilikom desanta, a naoružan je bacačima granata te automatskim puškama. Pored naoružanja Platform-M opremljen je optičko-elektronskim te izviđačkim laserskim označivačima meta koji omogućuju noćne napade.

Ruska vojska uskoro bi trebala dobiti i mobilni robotski sustav MRK-002-BG-57. Radi se o malom vozilu nalik na tenk težine jedne tone koji se može pohvaliti maksimalnom brzinom od 35 km/h, a koje je naoružano automatskim puškama kalibra 7,62 mm te teškom strojnicom kalibra 12,7 mm i bacačem granata 30 mm koje se ispaljuju putem daljinskom upravljača. Kolika je vatrena moć sustava ponajviše govori podataka kako može pucati istovremeno iz svih oružja te locirati i uništiti do 10 meta istodobno.

U redove ruske vojske stižu i džepni višenamjenski protueksplozivni, izviđački te roboti za rano upozoravanje od biokemijskog napada, potom oklopljeni roboti tipa Strelok i Nerekhta opremljeni teškim strojnicama te spomenuta oklopna amfibija Argo veličine džipa.


Hoće li Rusija izvoziti ponešto od svojih nedavno prezentiranih robotskih sustava, teško je procijeniti, no prema najavama iz tamošnjeg Federalnog ureda za vojno-tehničku suradnju, jedna od najvećih vojnih sila iduće godine izvozit će oružja i pripadajuće tehnike u iznosu većem od 15 milijardi dolara.