KANCELARKA ZAPANJILA OŠTRIM NASTUPOM

Pogledajte razjarenu Angelu Merkel

18.09.2010 u 09:21

Bionic
Reading

Njemački mediji analiziraju dramatično drukčiji nastup svoje kancelarke u Bundestagu; na napade opozicije reagirala je žestoko i odlučno, bila je spremna na svađu. Čak joj je i Gregor Gysi, šef frakcije Lijeve stranke (Die Linke), u svojem govoru priznao 'zadivljujuću borbenost'. S druge strane, neki komentatori tvrde da je to možda i nastup ranjene zvijeri satjerane u kut!

Čitavo je ljeto Angela Merkel provela u kontemplaciji o tome što nije u redu s njezinom trenutnom koalicijskom vladom i zašto je, unatoč odličnim gospodarskim rezultatima, njemačka javnost sve više okreće leđa.

Situacija je postala naročito alarmantna kada su ankete počele pokazivati da bi sada na izborima pobijedila crveno-zelena koalicija te da Demokršćani i Liberali više nisu ni blizu apsolutne većine. Zaključak kancelarke glasio je da će ubuduće preuzeti oštriju vodeću ulogu u koaliciji te konačno ušutkati svoje konstantno posvađane ministre.

U srijedu je pak u Bundestagu održana prva jesenska sjednica, na kojoj je inače suzdržana Merkel pokazala da se itekako zna nositi s napadima opozicije. Vođa Socijaldemokrata Sigmar Gabriel održao je vatren i ciničan, a na trenutke i nepristojan govor, u kojem je napao politiku trenutačne vlade, ismijao njezine ministre i izvrijeđao Angelu Merkel.

Gabriel
je započeo s konstatacijom da 'nije nekakav veliki intelektualni izazov raskrinkati politiku ove vlade', što ga, naravno, nije zaustavilo da to i napravi. U svojoj zabavnoj tiradi Gabriel se dodirnuo i nespretnog ministra gospodarstva Rainera Brüderlea, izjavljujući sljedeće: 'Nadam se da razumijete što tvrdnje ministra gospodarstva o tome kako je on utjecao na ekonomski oporavak smatramo satiričnima.'

Merkel je pak opisao kao 'kancelarku koncerna' te je onda sistematično popljuvao skoro pa svaki aspekt vladine politike. Frakcija SPD-a je zato cijelo vrijeme aplaudirala, a Merkel se opasno smrknula na svom mjestu, uzdišući i kolutajući očima na napade iz opozicije.

Onda je pak došao njezin red da govori, a započela ga je odličnim potezom, koji je opisala kao 'nešto izvan područja političkih sukoba' te je poželjela brz oporavak Franku Walteru Steinmeieru, šefu socijaldemokratske frakcije u Bundestagu, koji je nedavno donirao bubreg bolesnoj supruzi. Tako je Merkel zaslužila aplauz svih prisutnih, pa i onih koji su se minutu prije smijali uvredama na njezin račun.

No onda se pokazala jedna nova Angela Merkel, bez dlake na jeziku, koja je svoj govor započela konstatacijom da 'ako već mora biti svađa, neka bude'. Nakon toga je napala opoziciju za licemjerje, naročito Zelene, koji su, kako je rekla, uvijek za širenje željezničkog prometa, ali ne daj bože da se zbog toga mora izgraditi novi kolodvor, aludirajući na takav slučaj u Stuttgartu.

Socijaldemokrate je pak opisala kao neodgovorne, jer svoje stavove 'prilagođavaju tome kako vjetar puše'. Sve to je rezultiralo frenetičnim pljeskom iz redova koalicijskih zastupnika dok su opozicionari dobacivali i bjesnjeli na svojim mjestima. Merkel ih je u jednom moment prekorila i da se ne usuđuju smijati njezinim izjavama.

Uzavrela atmosfera u inače pristojnom Bundestagu iznenadila je njemačke medije, koji još nikada nisu vidjeli Angelu Merkel u ovakvom izdanju. Čak joj je i Gregor Gysi, šef frakcije Lijeve stranke (Die Linke), u svojem govoru priznao 'zadivljujuću borbenost'. No neki komentatori tvrde da je to možda i nastup ranjene zvijeri satjerane u kut, jer ako se ova vlada pokaže nefunkcionalnom, to će biti kraj političke karijere Angele Merkel.