BURNA 2018.

Pogledajte pregled najvažnijih svjetskih događaja koji su oblikovali godinu na izmaku

26.12.2018 u 17:37

Bionic
Reading

Godina na izmaku obilovala je političkim i društvenim događajima koji su oblikovali ili će tek utjecati na svijet. Tijekom 2018. godine zabilježen je čitav niz političkih i društvenih događaja, počevši od aktivizma pokreta Time's Up! za otkrivanje seksualnih prijestupa u Hollywoodu pa sve do povijesnog susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una. Tportal donosi 10 najvažijih događaja po kojima ćemo pamtiti godinu koja je za nama

Dodjela Zlatnog globusa u znaku borbe protiv seksualnog zlostavljanja

Jubilarna 75. dodjela Zlatnih globusa 7. siječnja dominirala je snažnim govorima i porukama jedinstva Hollywooda nakon što je svjetsko središte filmske industrije pogođeno nizom seksualnih skandala. Jedan od najvažnijih trenutaka dodjele bio je govor producentice, voditeljice i glumice Oprah Winfrey koja je dobila nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo. U svom govoru, Winfrey je naglasila potrebu podizanja glasova i podjele osobnih iskustava žrtava seksualnog nasilja.

'Jako dugo se žene nije slušalo ili im se nije vjerovalo ako su se usudile reći istinu naspram moći tih muškaraca. Ali s njima je gotovo!', poručila je Winfrey, koja je i sama bila na meti seksualnog zlostavljanja.

Producenta Harveya Weinsteina koji je vladao Hollywoodom desetljećima optužilo je više od 100 žena za zlostavljaje, seksualno napastovanje ili silovanje, a njegov je pad izazvao val šokantnih ispovijesti u svim sektorima filmske industrije.

Olimpijske igre na kojima je najavljeno zatopljivanje odnosa na korejskom poluotoku

U južnokorejskom Pyeongchangu 25. veljače svečano su zatvorene XXIII. Zimske olimpijske igre. Norveški sportaši sa 39 osvojenih odličja srušili su rekord američkih sportaša s igara 2010. godine čime su se upisali u svjetsku sportsku povijest.

Zatvaranju Olimpijade nazočili su i sjevernokorejski politički dužnosnici koji su najavili zatopljavanje odnosa s Južnom Korejom. Sjeverna Koreja koja si pripisuje status nuklearne sile sposobne napasti američki teritorij iskoristila je održavanje igara u susjedstvu kako bi osvojila međunarodnu zajednicu poslavši ne samo sportaše, već i umjetnike i zabavljače. Na ceremoniji zatvranja bila je nazočna i kći američkog predsjednika Donalda Trumpa koja je izbjegla susret sa sjevernokorejskim izaslanstvom koje je predvodila sestra sjevernokorejskog diktatora Kim Jo Yong.

  • +27
Otvorene Zimske olimpijske igre - Pjongčangu 2018. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Povijesna pobjeda talijanskih euroskeptika

Na parlamentarnim izborima u Italiji, održanim 4. ožujka, pobjedu su odnijele euroskeptične i prosvjedne stranke. Znatni broj glasova na talijanskim izborima osvojio je Pokret pet zvijezda te krajnja desna stranka Liga, dok je dotad vladajuća Demokratska stranka pretrpjela povijesni poraz.

Valja napomenuti kako niti jedna stranka pojedinačno niti koalicija nije dobila većinu u parlamentu, što je dodatno produbilo političku krizu u našem susjedstvu.

  • +6
Opći izbori u Italiji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Izbori su bili jasna prekretnica u korist antiestablišmenskih snaga' zaključio je nakon izbora bivši talijanski predsjednik Giorgio Napolitano.

U Engleskoj otrovan bivši ruski dvostruki špijun

Istog dana kada su održani talijanski izbori, dvojica ruskih agenata otrovali su u engleskom Salisburyju nervnim otrovom novičokom bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju.

Nakon istrage, službeni London je optužio ruske vojne obavještajne službe kako stoje iza trovanja te je izdan europski uhidbeni nalog protiv dvojice agenata koji su izvršili napad. Moskva je, pak, opovrgnula da stoji iza trovanja.

Skripalj, bivši časnik ruske vojne obavještajne službe, osuđen je 2006. zbog veleizdaje nakon što je priznao prodaju tajnih informacija Velikoj Britaniji, a pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna između Moskve, Londona i Washingtona.

Najuvjerljivija Putinova pobjeda

Samo dva tjedna od trovanja dvostrukog špijuna, ruski predsjednik Vladimir Putin na predsjedničkim izborima 18. ožujka osvaja svoj četvrti mandat sa 72% glasova, najuvjerljivijom pobjedom dotad.

Putin je na vlasti kao predsjednik ili premijer već gotovo dva desetljeća, a obzirom na izborne rezultate trebao bi dominirati ruskom politikom još najmanje šest godina.

  • +62
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najjači Putinovi protukandidati bili su komunist milijunaš Pavel Grudinin, ultranacionalist Vladimir Žirinovski te liberalna novinarka Ksenija Sobšak.

Smjena dinastije Castro

Nakon gotovo šest desetljeća vladanja obitelji Castro Kubom, 19. travnja dužnost predsjednika te karipske države preuzima Miguel Diaz-Canel.

Njega je predložila Nacionalna skupština kao jedinog kandidata koji je naslijedio dotadašnjeg predsjednika Raula Castra, inače brata dugogodišnjeg kubanskog čelnika Fidela Castra.

U svom inauguralnom govoru Diaz-Canel je rekao da će uvesti promjene 'tamo gdje su one potrebne', istodobno braneći 'savršenu' Kubansku revoluciju.

Povijesni susret Trumpa i Kima

Na neutralnom terenu u Singapuru 12. lipnja dolazi do povijesnog susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Trump je nakon sastanka sa sjevernokorejskim kolegom izjavio da je postignut 'veliki napredak', nakon čega su obje strane potpisale sporazum kojeg su okarakterizirali povijesnim, obećavši svijetu 'veliku promjenu'.

  • +5
Susret Donalda Trumpa i Kim Jong Una Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Pritom je obećan nastavak bilateralnih susreta te pokretanje procesa denuklearizacije korejskog poluotoka, no zasad te točke u praksi nisu ostvarene.

Umire Bush stariji

U 94. godini 30. studenog umire 41. američki predsjednik George H. W. Bush, koji je obnašao dužnost predsjednika Sjedinjenih Država od 1989. do 1993. godine.

Bush će ostati upamćen kao američki predsjednik koji je okončao Hladni rat te oslobodio Kuvajt od iračkog diktatora Sadama Husseina, ali i kao otac američkog predsjednika Georgea W. Busha koji je zapovjedio invaziju na Irak nedugo nakon terorističkih napada na New York.

  • +13
George H. W. Bush Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Bush stariji se posljednjih godina kretao u invalidskim kolicima jer je bolovao od Parkinskonove bolesti, a u travnju ove godine uspio je doći na pogreb suspruge Barbare s kojom je 73 godine proveo u braku.

Oproštaj Angele Merkel

Njemačka kancelarka i predsjednica vladajuće Kršćansko-demokratske stranke (CDU) 7. prosinca se na stranačkoj konvenciji u Hamburgu oprostila od dužnosti predsjednice stranke kojoj je bila na čelu 18 godina.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Merkel je u svom govoru pozvala CDU da zadrži jedinstvo stranke ali i njemačkog društva. Istodobno je priznala i sporne odluke koje je donijela kao predsjednica stranke i kao kancelarka, spomenuvši ukidanje vojne obveze i migrantsku krizu koje su utjecale na unutarstranačke podjele.

Voyager 2 napustio Sunčev sustav

Svemirska letjelica Voyager 2 izašla je 10. prosinca iz heliosfere i ušla u uvjete međuzvjezdanog prostora.

Napustivši pojas solarnih vjetrova koji okružuju Sunčev sustav, letjelica se nakon pet godina pridružila sestrinskoj sondi Voyagera 1 i time dodatno potvrdila svoj status stroja koji nam prikupljanjem informacija s ruba Sunčevog sustava omogućuje uvid u neistražena područja svemira.

Zlatna Ploča Voyager Izvor: Promo fotografije / Autor: Ozma Records

Znanstvenici očekuju kako će Voyager slati podatke do 2030. godine, sve dok potraje plutonij koji mu je izvor energije.