električni automobili

Pogledajte po kojoj cijeni je Njemačka prodala zemljište kako bi privukla Teslu da sagradi tvornicu

08.01.2020 u 17:03

Bionic
Reading

Američki proizvođač električnih automobila Tesla sklopio je jako dobar posao pri kupnji zemljišta na kojem planira graditi tvornicu u Njemačkoj, pokazuju dokumenti odbora za proračun savezne države Brandenburg

Zemljište pod šumom površine 304 hektara u blizini Berlina stajat će američku kompaniju 41 milijun eura, izračunala je agecija dpa na temelju uvida u dokument odbora za proračun.

Kvadrat zemljišta trebao bi ih stajati 13,50 eura, što je prava sitnica u usporedbi s procijenjenom vrijednošću obližnjih nekretnina. Tako kvadrat zemljišta u susjednom industrijskom području Freienbrink stoji 40 eura a kvadrat u poslovnom kampusu Europark Dreilinden 310 eura. Izravna usporedba ipak nije moguća budući da je posrijedi već izgrađeno zemljište, napominje dpa.

Odbor za proračun savezne zemlje Brandenburg trebao bi donijeti odluku o prodaji zemljišta u četvrtak.

Tesla planira godišnje proizvoditi do 500.000 vozila Model 3 i Y i novih modela, a proizvodnja bi trebala početi u srpnju 2021. godine. Gradnja tvornice trebala bi pak početi u prvoj polovini ove godine, pri čemu bi u prvoj fazi radova trebala biti iskorištena samo polovina od navedena 304 hektara.

Brandeburška vlada i Tesla postigli su dogovor o kupnji zemljišta u prosincu. Prema vladi, Teslin odbor direktora trebao bi donijeti odluku o kupnji do sredine siječnja. Odbor za proračun njemačke savezne države može pak odobriti posao i bez Tesline službene potvrde.