RIJEČKO NE PRIKUPLJANJU POTPISA

Pogledajte Obresnelov odgovor inicijativi 'Istina o Istanbulskoj'

11.05.2018 u 19:30

Bionic
Reading

U povodu konferencije za medije Građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj' na kojoj je u petak rečeno da je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel inicijativi zabranio prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, uslijedio je gradonačelnikov odgovor u kojem objašnjava svoj potez

Riječki gradonačelnik je, naime, odgovorio na zahtjev Centra za prirodno planiranje obitelji preko kojeg je Inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' od Grada Rijeke tražila 25 lokacija za postavljanje štandova za prikupljanje potpisa za referendum o ukidanju Istanbulske konvencije

'Istanbulska konvencija je dokument koji štiti žene od svih oblika nasilja te u cilju ima sprječavati, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Ova Konvencija pridonosi suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promiče punu ravnopravnost žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena, a ujedno ima svrhu stvaranja sveobuhvatnog okvira, politika i mjera za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji', stoji u Obersnelovom priopćenju u kojem dodaje kako konvencija ima karakter međunarodnog dokumenta te kako je odluku o njenoj ratifikaciji donio Hrvatski sabor te da tom odlukom Hrvatska stoji uz bok zemljama s kojima dijelimo 'ne samo pripadnost europskom kulturno-društvenom miljeu nego i očitu usmjerenost prema nužnosti zaštite žena i djece od svih oblika obiteljskog nasilja'.

'Ovom Konvencijom žele se iskorijeniti nazadni, konzervativni, zdravom razumu protivni, ali nažalost još uvijek živi, oblici zlostavljanja, diskriminiranja i ugrožavanja žena i djece', naglasio je Obersnel.

Istina o Istanbulskoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Stoga je posve nejasno s kojim ciljem tražite otkazivanje Istanbulske konvencije. Vaše motive zahtjeva za otkazivanjem ovog dokumenta mogu tumačiti jedino u svjetlu vaše želje za daljnjim toleriranjem nasilja nad ženama i djecom. Za Rijeku je to posve neprihvatljivo. Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj, u čije ime nam se obraćate, do sada je već u javnom prostoru pokazala da ne preza od manipulacija i laži kada govori o ovom dokumentu. Stoga na temelju dosadašnjeg iskustva zaključujem da biste na zatraženim lokacijama manipulirali istinom, pogrešno informirali građane Rijeke o ovom dokumentu i širili, ni na čemu utemeljena, predviđanja o ugrozi hrvatskog društva ovim dokumentom', naveo je riječki gradonačelnik.

>>> 'Istina o Istanbulskoj' dopunila referendumsko pitanje o otkazivanju Istanbulske konvencije

'Ne odobravam da se takvo što događa u gradu koji vodim. Istanbulska konvencija ratificirana je kako bi zaštitila sve one žene i djecu koji trpe nasilje, poglavito nasilje u obitelji. I zato nemate odobrenje da u Rijeci manipulirate ovim dokumentom koji je u 30 zemalja Europe, a odnedavno i u Hrvatskoj, omogućio uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite ovih žrtava', zaključio je Obersnel, obrativši se inicijativi da se, ukoliko na njegovo pismo namjeravaju odgovoriti tezom da onemogućuje građanima Rijeke izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma, o ljudskim pravima, koje i Istanbulska konvencija štiti, referendumom ni ne treba odlučivati.