TOP 6

Pogledajte najveće svjetske nuklearke

18.03.2011 u 23:01

Bionic
Reading

U 30 zemalja diljem svijeta sagrađeno je više od 400 nuklearnih elektrana. Iako uz plinske slove kao najmanji zagađivači okoliša, oko NE, zbog mogućih crnih scenarija, razmišljanja među stručnjacima o njihovoj gradnji su podijeljena

Nesreća u Černobilu prije 25 godina, a napose posljednja događanja u Fukushimi u Japanu ponovo su potaknule rasprave o gradnjama NE. U fotogaleriji koja je pred vama možete pronaći šest najvećih nuklearki u svijetu.

Apsolutno najveća 8,206 megavata (mW) je japanska Kashiwazaki-Kariwa koja se prostire na 4,2 km2. U pogon je puštena 1980. godine i otada je sustavno nadograđivana, a broj reaktora se povećavao.

Danas ih je u pogonu sedam, a 1996. godine Kashiwazaki-Kariwa postala je prva NE u svijetu koja koristi reaktor s kipućom vodom. Unatoč tome što je predviđeno da izdrži jake potrese, u srpnju 2007. godine nakon potresa od 6,8 stupnjeva, čiji je epicentar bio u blizini, uočeni su određeni problemi u radu, zbog čega je 21 mjesec bila stavljena izvan pogona.

Odmah nakon nje slijedi kanadski Bruce6,830 MW. Prema dostupnim podacima, NE Bruce snabdijeva svaki peti dom, bolnicu i školu u Ontariju.

O ostalim najvećim svjetskim NE više pročitajte u fotogaleriji.