idu tamo kamo nitko ne želi

Pogledajte koja je tradicionalna ratnička postrojba zadužena za sigurnost Kima i Trumpa u Singapuru

11.06.2018 u 19:46

Bionic
Reading

Povijesni susret sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak u Singapuru osiguravat će pripadnici jednog od najžešćih ratničkih plemena na svijetu – nepalske Gurke

Iako će oba čelnika u Singapur dovesti vlastite tjelohranitelje, mjesto susreta će pored singapurskih specijalaca osiguravati kontingent Gurki, a osiguravali su i nedavni susret američkog ministra obrane Jamesa Mattisa i indijskog premijera Narendre Modija.

Stručnjaci za sigurnost smatraju kako je nazočnost Gurki na toj konferenciji bila tek proba za samit Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, na kojem bi se trebalo riješiti pitanje sjevernokorejske denuklearizacije.

Gurke su pripadnici hinduske ratničke kaste u Nepalu, a bili su sastavni dio britanske kolonijalne vojske od početka 19. stoljeća te su služili kao elitne udarne postrojbe za kršenje ustanka u kolonijama.

Tijekom Drugog svjetskog rata borili su se u sklopu britanskih postrojbi na bojišnicama u Sjevernoj Africi, Italiji te jugoistočnoj Aziji, a nakon propasti britanskog kolonijalnog carstva Velika Britanija zadržala je u svojim redovima plaćeničke postrojbe Gurka.

>>> May spremna odobriti sudjelovanje britanske vojske u napadu na Siriju

Postati Gurka ratnik u britanskoj vojsci velika je čast za sve Nepalce. Gurke se novače već sa 17 godina, a za svakog novaka kojeg unovače dočasnici u postrojbama dobivaju novčanu nagradu.

Bliska borba tradicionalnim nožem

Proces selekcije za budućeg pripadnika elitne postrojbe prepun je intenzivnih psiholoških i medicinskih testova koji uključuju i penjanje na planinu s tridesetak kilograma opreme. Ovaj test prođe tek 200 novaka od njih gotovo 7000, koliko ih se prijavi tijekom novačenja. Nakon inicijalnih testova buduće Gurke odlaze na specijaliziranu obuku u Veliku Britaniju koja traje 42 tjedna.

  • +10
Postrojbe Gurka u britanskoj vojsci Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gurke u svojoj službi najviše mogu dogurati do čina bojnika, a ukoliko za 15 godina ne dobiju čin narednika, povlače se. Zapovjednici postrojbi su u pravilu Britanci koji govore nepalski, službeni jezik postrojbi koje čine Gurke.

Gurke se smatra najsposobnijim postrojbama u svijetu Izvor: Društvene mreže / Autor: AiirSource Military

Geslo ovih ratnika je 'Bolje umrijeti nego biti kukavica' te ono ponajviše govori o njihovoj borbenosti i vojničkoj časti. Pored standardnog naoružanja svih britanskih vojnika, Gurke su naoružani svojim zakrivljenim kukhri noževima za blisku borbu, koje stalno nose sa sobom.

>>> Američki specijalci pomagali Saudijcima protiv jemenskih Huta

Gurke se u britanskoj vojsci uvijek upotrebljavaju za nateže zadatke, a od njihovog formiranja pa do danas činili su udarne postrojbe britanske vojske. Bili su i u misiji SFOR-a na Kosovu i Metohiji te su prva postrojba NATO-a koja je ušla u to područje, gdje su izvodili zadaće izviđanja, uklanjanja mina i razoružavanja.

  • +51
Croatian Dagger: Zajednička vojna vježba hrvatskih i britanskih vojnika u Kninu Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev

Neustrašive Gurke su sve do prije deset godina bili zakinuti za ista prava kao i njihove britanske kolege te im je mjesečna mirovina iznosila tek 26 funti, koja je izračunata prema standardima života u Nepalu. Pored toga, bili su u neravnopravnom položaju s ostalim britanskim vojnicima po pitanju odsustva, hrane te vjerskih prava.

Pomoć popularne britanske glumice

U izjednačavanju njihovih prava s ostalim britanskim vojnicima najviše im je pomogla britanska glumica i nekadašnja Bondova djevojka Joanna Lumley, poznata po ulozi blazirane Patsy u komediji 'Apsolutno fantastično', čiji je otac bio zapovjednik Gurka u Indiji, u kojoj i tamošnja vojska koristi usluge ovih ratnika od kojih strahuje svaki protivnik.

Glumica je, naime, pokrenula prosvjede diljem Commonwealtha, a koji su 2008. rezultirali izjednačavanjem prava Gurka s ostalim britanskim vojnicima.