RETROVIZOR

Pogledajte kampanju Jadranke Kosor 2005.

12.09.2011 u 09:04

Bionic
Reading

Kampanja za predsjedničke izbore 2005, u kojoj je tadašnji predsjednik Stipe Mesić uvjerljivo potukao kandidatkinju HDZ-a Jadranku Kosor, zapravo se odvijala u studenom i prosincu 2004.

To je u svakom slučaju bila duga i skupa kampanja koja je, između ostalog, upamćena po Mesićevoj šali o Jadranki koja iskače iz svake paštete. Mesić je tako na svoj osebujan način prokomentirao sveprisutnost HDZ-ove kandidatkinje na plakatima i u medijima.

Fotografije za ovu galeriju snimljene su u prosincu 2004. na predizbornom skupu Jadranke Kosor na Prokurativama u Splitu. Skup je održan u velikom šatoru s pripadajućom rasvjetom i razglasom, a Kosor su pratili članovi vrha HDZ-a, primjerice Božidar Kalmeta i Ivan Šuker.

Svi sudionici kampanje su, po uzoru na Sanaderovu kampanju iz 2003, nosili bijele vjetrovke i crvene šalove. Podsjetimo, u kampanji Ive Sanadera nosile su se plave vjetrovke s njegovim imenom. Naravno, predizborni skupovi redovito su bili ukrašeni šarenim balonima, stranačkim zastavama i plakatima, nastupali su pripadnici estrade, organizirali su se domjenci i, kad se sve sabere, to je i koštalo.

Koliko je od tog novca bilo legalno, a koliko iz crnih fondova, to bi trebali utvrditi organi gonjenja. No ako imamo u vidu njihov dosadašnji traljav način rada, ne očekujemo tako skoro rezultate istrage, barem do siječnja sljedeće godine. A dotad - tko gore, tko dolje.