AKCIJA BORDER

Pogledajte kako šef bande prodaje hrvatske putovnice

26.03.2012 u 13:35

Bionic
Reading

Skupina koja je izdavala lažne putovnice srbijanskim i crnogorskim pripadnicima kriminalnog miljea, a čiji je organizator bio 58-godišnji Zvonko Šendulović, ostaje u pritvoru, kao i policajci Bruno Margaretić, Zoran Rudnički te službenik konzulata u Tuzli Marijan Dominiković, a kako je objavio Jutarnji list, svoj su biznis 'reklamirali' i na YouTubeu

Naime, još 8. prosinca prošle godine na YouTubeu su objavljene snimke Zvonka Šendulovića u kojima govori o svom 'poslu'. USKOK je istragu pokrenuo protiv šestero hrvatskih državljana u dobi od 31 do 58 godina i 37-godišnjeg državljanina Srbije, za kojim je raspisana tjeralica, a tereti ih za udruživanje u kriminalnu skupinu, zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti. Šestero uhićenih zbog krivotvorenja i trgovanja hrvatskim putovnicama, među kojima su i dvojica osječkih policajaca, idućih će mjesec dana provesti u istražnome zatvoru zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke te mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Kriminalna skupina otkrivena je u policijskoj akciji 'Granica' ("Border").

Podsjetimo, sumnja se da je ova skupina od 2006. do 2009. izdala oko stotinu lažnih putovnica od kojih su identificirane 53, a grupa je tijekom tog razdoblja zaradila oko pola milijuna eura. Naime, cijena jedne putne isprave kretala se od deset do 50 tisuća eura.

Sutkinja istrage Županijskog suda Jadranka Mandušić u Zagrebu uhićenima je odredila jednomjesečni istražni zatvor, ujedno je odredila da svi uz jamčevinu mogu izići na slobodu. Za mozak operacije Zvonka Šendulovića odredila je jamčevinu od milijun kuna, a za ostale 750.000 kuna. Šendulović je inače hrvatski državljanin s prebivalištem u Zagrebu, ali je rođen u BiH, gdje je već dulje i boravio.


Usporedbe radi, mafijaši su Zvonku Šenduloviću platili najmanje dva milijuna eura, a sutkinja ga pušta na slobodu za milijun kuna?!

Jutarnji list ističe da odluka sutkinje istrage nije pravomoćna, jer USKOK ima pravo žalbe. Tek ako izvanraspravno vijeće potvrdi ovu odluku, polaganjem spomenutog jamstva osumnjičenici mogu izići na slobodu.

Istražni zatvor određen je i za odbjeglog srpskog državljana Darka Gojića, za kojim se raspisuje tjeralica. Policija je u akciji Border uhitila i službenicu konzulata Marinku Tupaju, koja je nakon ispitivanja u tužiteljstvu puštena da se brani sa slobode.

Osumnjičenica je odmah pristala na suradnju s istražiteljima te je priznala svoju ulogu u lancu krivotvorenja hrvatskih putovnica, objavio je Jutarnji pozivajući se na neslužbene izvore. Istražiteljima je navodno ispričala sve detalje svoje suradnje s Dominkovićem i Šendulovićem.