ZAVRŠETAK PREGOVORA

Pogledajte kako se slavio u Saboru

04.07.2011 u 15:58

Bionic
Reading

Na domjenku povodom završetka pregovora Hrvatske s Europskom unijom, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenja pregovora s Europskom unijom pozvala je veleposlanike zemalja koje su nam pomogle u cijelom procesu, ali i osobe koje su kao pojedinci radili s našom stranom, posebno u završnoj fazi procesa

Među okupljenima su se našli veleposlanici brojnih zemalja članica Europske unije, regije, ali i Turske i SAD-a.

'Pokušala sam napraviti listu zemalja koje su nam pomogle u cijelom procesu i nisam se mogla zaustaviti jer u različitim fazama procesa svaka od zemalja je pomogla. Pomogla je Švedska oko Slovenije, velika Britanija kada je trebalo promijeniti cijelu percepciju naših promjena naročito u reformi pravosuđa, Austrija kad smo počinjali kroz

cijeli proces, pomogle su sve zemlje u različitim fazama', rekla je Pusić. Među okupljenima su se našli, naravno, i članovi Nacionalnog odbora kao i pregovaračkog tima. Poljski veleposlanik Wieslaw Tarka čija zemlja sada predsjeda Europskom unijom je čestitao domaćinima na uspjehu te je rekao da se nada da će pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom biti potpisan vrlo brzo jer će to biti jedan od prioriteta poljskog predsjedništva.

Novinare je najviše zanimalo kada će biti potpisan pristupni ugovor.

Predsjednik saborskog odbora za Europske integracije Neven Mimica smatra da bi se tek početkom prosinca moglo očekivati potpisivanje ugovora, državni tajnik Neven Plenković smatra da će sigurno biti do kraja godine, a Vesna Pusić da bi trebalo biti u prvoj polovici prosinca.

Izbori će odrediti tko će ili koji će predsjednik Vlade potpisati pristupni ugovor, ali mislim da to nije prvo pitanje. Važnija stvar je referendum o pristupanju jer će se tu odlučiti hoće li Hrvatska ući u Europsku uniju.