POZICIJA JE BITNA

Pogledajte kako se Grabar Kitarović 'ugurala' na mjesto Merkel i kako je Trump odgurno premijera Crne Gore

25.05.2017 u 20:15

Bionic
Reading

Duško Marković, premijer Crne Gore, nove članice NATO saveza naučio je prvu lekciju o velikima i malima na današnjem sastanku u Bruxellesu, kada ga je odgurnuo Donald Trump, predsjednik SAD-a

Na snimci se vidi kako Trump lovi za rame Markovića i gura ga sa strane kako bi mogao doći u prvi red i stati pored glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Nakon toga Trump je popravio sako i odgovorio na pitanje predsjednika Litve Dalia Grybauskaitije dok je Marković s osmijehom na licu ostao iza njega.

Je li Marković postupio mimo protokola pa se našao ispred Trumpa ili je Trump kasnio pa je postupio mimo pristojnih manira, nije najjasnije.

No da je bilo još 'guranja', na Twitteru je napisao Tomislav Krasnec, dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa, u raspravi o mjestu na kojem se u jednom trenutku našla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Naime, na fotografijama se vidi da u jednom trenutku stoji rame uz rame uz Trumpa, a Krasnec je naveo kako je bilo predviđeno da tu stoje Filip I, kralj Belgije, i njemačka kancelarka Angela Merkel.

U trenutku kada je Merkel otišla održati govor, na njeno mjesto je stala Grabar Kitarović. Hrvatska predsjednica se druženjem sa svjetskim moćnicima pohvalila na Twitteru, a prije početka summita NATO-a kazala je da Hrvatska može početi izdvajati 2 posto BDP-a za obranu, što je preporuka Saveza, najranije 2024. godine, ali da će to ovisiti o rastu BDP-a, prenijela je Hina.

  • +9
Donald Trump i Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Reuters / Autor: KEVIN COOMBS

'Do kraja ove godine imat ćemo planove za postizanje toga cilja. Bit će nekoliko varijati. Mislim da je najranije što možemo postići 2024. godina, međutim to će ovisiti o tome kako će rasti sam BDP jer veći rast BDP-a će zapravo neutralizirati i veća izdvajanja za obrambene sposobnosti', rekla je ona u izjavi za novinare najavivši da će jedna od tema summita biti daljnje ulaganje u obranu.

Po njezinim riječima, izdvajanja za obranu nisu potrošnja nego su to ulaganja - i planovi kako dostići dva posto BDP-a za proračun obrane i 20 posto tih izdavanja za modernizaciju i tehnologiju.

Poruka Hrvatske će biti svakako da se mi držimo obveza koje smo preuzeli u Walesu, ali prije svega nije riječ samo o nečemu što od nas traži NATO nego što Hrvatska sama želi jer ovo je vrijeme novih ugroza, opasnosti, od terorizma do kibernetičkih napada i slično, doista moramo ojačati svoje vlastite obrambene sposobnosti i prije svega se uzdati u sebe same", istaknula je.