DAN PRIJE

Pogledajte kako se Amerikanci pripremaju za kataklizmu

29.10.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Opasnost koja prijeti Amerikancima od uragana Sandy ne može se precijeniti, upozorava CNN. Sandy je već uzeo 67 života, od čega 51 na Haitiju. Na istočnoj obali SAD-a škole su zatvorene, obustavljen je javni prijevoz, a milijuni stanovnika bježe od uragana koji će, prema posljednjim predviđanjima, udariti u noći punog Mjeseca, s ponedjeljka na utorak po lokalnom vremenu

Anna Kate Twitty, glasnogovornica Crvenog križa, izjavila je za CNN da ta organizacija raspolaže brojnim utočištima u sedam najugroženijih saveznih država gdje građani mogu pronaći 'sigurnost, topli obrok i emocionalnu podršku'. Amerikancima se savjetuje da najbliže utočište potraže na internetskoj stranici redcross.org ili da skinu besplatnu aplikaciju Crvenog križa.

Obalna straža priopćila je da je primila SOS poziv s broda HMS Bounty, koji je sagrađen 1962. za potrebe filma 'Pobuna na brodu Bounty'. Brod je navodno potonuo uz obalu Sjeverne Karoline, oko 250 kilometara od središta uragana Sandy. Spašeno je 14 osoba koje su bile na čamcima za spašavanje, a zbog nevremena je prekinuta potraga za dvjema nestalim osobama.

Samo u New Yorku, gradonačelnik Michael Bloomberg izdao je naredbu za evakuaciju tisuća ljudi s područja najizloženijih poplavama, a skloništa su organizirana u čak 76 škola. Mahnattan je gotovo sasvim prazan, a zatvorena je i Njujorška burza na Wall Streetu. Njujorčani su uglavnom zatvoreni u svojim domovima, gdje zure u TV ekrane iščekujući vijesti o udaru.

'Uragan Irene prošle godine bio je najavljivan kao apokalipsa, a pokazao se bezopasnim', kazao je za tportal Andrew Brown (24), 3D grafički dizajner iz Brooklyna, dodajući da u ovom slučaju predstavlja 'ciničnog Njujorčanina'. I on, međutim, smatra da je važno spremno dočekati uragan.

'Oblijepili smo prozore, opskrbili se vodom i hranom, baterijskim lampama itd. Već sada je vjetrovitije nego što je to bilo u slučaju Irene i donji Manhattan je već poplavio. Zabrinut sam, ali to me ne sprečava da radim od kuće - za to će biti potreban nestanak struje', kazao jeBrown.Njega i djevojku Rachel najviše zabrinjava upravo dugotrajni prekid u opskrbi električnom energijom.

Federalna agencija za izvanredne situacije (FEMA) procijenila je da bi materijalna šteta od uragana Sandy mogla premašiti tri milijarde dolara, iako mnogi strahuju da će šteta biti daleko veća.

Poremećene su i izborne kampanje predsjednika Baracka Obame i republikanskog izazivača Mitta Romneya, koji su osam dana uoči izbora otkazali niz skupova u ugroženim državama.

U ponedjeljak oko 13 sati po hrvatskom vremenu, Sandy se nalazi oko 505 kilometara jugoistočno od New Yorka. Kreće se prema kopnu brzinom od 25 kilometara na sat, a nad područjem američkog istoka mogao bi se zadržati i do 36 sati.