DVA GORLJIVA GOVORA

Pogledajte kako je Kotromanović prozivao političare na Alci

14.08.2015 u 16:18

Bionic
Reading

Pozdrav koji je alkarski vojvoda Ante Vučić iz svečane lože uputio predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku na 300. izdanju Alke, zbog čega je prijavljen vodstvu VAD-a pa mu prijeti oduzimanje titule, podsjetio je na to da je Alka oduvijek bila ispolitizirana i da su vlastodršci dobivali pljesak ili bivali izviždani

Politički govori koji su ostali upamćeni su govori Ante Kotromanovića, tadašnjeg alkarskog vojvode a danas ministra obrane, iz 2001. i 2002. godine.

Prvi je održan u godini kada je, zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina, što će se godinama kasnije potvrdi kao točno, uhićen Mirko Norac, također bivši alkarski vojvoda, a okupljena masa predsjedniku Stipi Mesiću na trkalištu je vikala: 'Mesiću, cigane!'

Kotromanović je tada prozvao političke elite kazavši da su 'narod u živo blato uvukli licemjeri i demagozi' te da se oni 'najčešće u Hrvatskoj zovu političari'. Alku je posvetio, kako je rekao, 'suvremenom mučeniku' Norcu i svim generalima.

I godinu dana kasnije Kotromanović je bio vojvoda, održao je ponovno politički govor u kojem se razračunao s političkom, vojnom i gospodarskom elitom koja je 'svoje interese izdigla iznad općih i narodnih i izazvala podjele u društvu'.

'Nikad nije bilo veće podjele na podobne i nepodobne, na lijeve i desne. Ipak, moramo sebi priznati da su ova zla počela u vrijeme bivše vlasti (HDZ op.a) iako smo se nadali da se tako nešto neće nastaviti i danas' (tada je na vlasti bila lijeva koalicija op.a), kazao je Kotromanić dobivši veliki pljesak okupljenih. Na Alci je tada nastupio drugi i posljednji put. Govor s druge Alke u cijelosti možete poslušati ovdje. Prvi možete vidjeti u video zapisu.

Umirovio ga je s činom stožernog brigadira predsjednik Mesić, a od 2006. Kotromanović se politički angažirao u SDP-u.