LOKALITET RIŽINICE

Pogledajte kako izgleda predromanička crkva kod Solina

25.11.2011 u 23:05

Bionic
Reading

Nakon što smo saznali informaciju o prestanku arheoloških radova na lokaciji Rižinice kraj Solina i opasnosti od ponovnog zatrpavanja iznimno važnog nalaza, provjerili smo situaciju na samom lokalitetu

Rižinice se nalaze na staroj cesti između Solina i Klisa, udaljene su samo oko kilometar i pol od istočnih zidina Salone i mogu se smatrati dijelom salonitanskog suburbija. Don Frane Bulić je još krajem 19. stoljeća na tom mjestu otkrio ostatke bendiktinskog samostana i crkve iz devetog stoljeća te povijesno važan kameni fragment i natpis s imenom kneza Trpimira koji je i podigao taj kompleks.

Danas je na lokalitetu mirno, nema nikoga i zaista su arheološki radovi potpuno zaustavljeni. Ne rade ni arheolozi, ali ni radnici na rekonstrukciji ceste. Uz već poznati nalaz samostana i crkve u razini tlocrta, ispod naslaga zemlje se vidi novi nalaz jednobrodne predromaničke crkve sa jasno vidljivom apsidom na istoku.

Nalaz se već sada s može sa sigurnošću proglasiti jednim od najvažnijih nalaza iz predromanike u posljednja dva desetljeća, crkva je sačuvana gotovo u cjelosti, a zapadni dio još nije dostupan jer je ukopan ispod postojeće ceste. Ne treba imati veliko znanje iz osnova građevine, a da nije jasno da cijelu situaciju treba premostiti. Tek tada će se lokalitet moći kvalitetno istražiti, ali i pripremiti za prezentaciju. Osim same crkve, cijeli kompleks je zapravo još neistražen i na sve strane su vidljivi tragovi nalaza, od antičkih sarkofaga, mozaika, pa nadalje.

Ako ikamo, u vidu da su osmo i deveto stoljeće zapravo najmanje poznata faza u povijesti Dalmacije i Hrvatske, ovakav nalaz koji se sa sigurnošću datira u vrijeme Trpimira i prije njega, može u znatnoj mjeri doprinijeti osvjetljavanju tog ključnog razdoblja rane hrvatske državnosti. Za to ne bi trebalo manjkati sredstava, kao ni za povijesni spektakl o hrvatskim vladarima koji gledamo na HTV-u. U ovom primjeru je živa povijest na dohvat ruke. Ovaj put se ne bi smio ponoviti tragičan scenarij s kraja osamdesetih godina kada je zbog gradnje ceste naprosto zatrpan južni dio Salone i dijelovi zidina.