HALDEN U NORVEŠKOJ

Pogledajte kako izgleda najhumaniji zatvor na svijetu

23.05.2012 u 10:02

Bionic
Reading

Zatvor Halden u Norveškoj je izgrađen 2010., nakon 10 godina planiranja i uložene 1,3 milijarde norveških kruna. Ovaj najhumaniji zatvor na svijetu, kako ga nazivaju, ima mjesta za 252 zatvorenika koji mogu uživati u raznim blagodatima koje su svojstvene luksuznim hotelima, poput privatne kupaonice, mini hladnjaka, flat screen TV-a, knjižnice, dvorane za rekreaciju i hobi... Samo što iz njega ne mogu otići kada požele

Halden je jedan od norveških najsigurnijih zatvora, u kojem su zatočeni silovatelji, ubojice i pedofili. Otkad je otvoren prije dvije godine, za što su norveške vlasti izdvojile 1,3 milijarde norveških kruna, nosi reputaciju najhumanijeg zatvora na svijetu. Ovaj zatvor je proizvod norveškog pravosudnog sustava, gdje je fokus na rehabilitaciji, a ne kažnjavanju.

Kada je Halden otvoren, odmah je privukao pozornost zbog elegantnog dizajna zbog čega je dobio i nagradu za najbolji dizajn interijera.

Ranije se spekuliralo da bi i norveški krvnik Anders Breivik, kojem se trenutačno sudi u Oslu za ubojstvo 77 ljudi, mogao tamo završiti, s obzirom na visok stupanj sigurnosti zatvora. Međutim, veći su izgledi da će završiti u izolaciji u zatvoru Ila, bivšem nacističkom koncentracijskom logoru.

Halden - najhumaniji zatvor na svijetu