POSLJEDICE KRIZE

Pogledajte groblje automobila u Grčkoj

12.09.2012 u 11:08

Bionic
Reading

Dok Grčka vodi iscrpljujuće razgovore o paketu financijske pomoći za spas zemlje, tisuće oduzetih automobila, motocikala i autobusa skupljaju prašinu u skladištima diljem Grčke

Nakon što je zbog štednje država ukinula agenciju koja se vodila brigu o državnoj imovini na desetke tisuća automobila ostavljen je da trunu u skladištima i odlagalištima, jer ih se ne može nikome prodati. Agencija za upravljanje državnom imovinom osnovana je 1946. i zadatak joj se kretao od prodaje rashodovanih fotelja iz gradskih vijećnice do aukcija oduzetih luksuznih automobila kriminalaca.

Političari i javni službenici željni cjenjkanja bili su česti gosti u skladištima. S godinama agencija je počela gomilati goleme dugove, a 2009. dug je iznosio 17 milijuna eura s neto gubitkom od 2,4 milijuna eura samo te godine. Iako agencija formalno nije ukinuta nego je pripojena ministarstvu financijska, više nema sredstava za aukcije. Ove godine je održana samo jedna u usporedbi s jednom mjesečno proteklih godina.

Na atenskom odlagalištu tako trunu tisuće luksuznih automobila, konfisciranih motocikala, aparata za igre na sreću. Nedostaje im i ljudi iz osiguranja koji bi trebali lopove držati podalje, tako da su neki službenici postali čuvari, a počeli su koristiti i pse kako bi obeshrabrili kradljivce, piše Daily Mail. Premijer Antonis Samaras ima za cilj uštedjeti dvije milijarde eura ukidanjem tisuća državnih agencija kako bi uravnotežio proračun.