BRIJUNI RIVIJERA

Pogledajte derutne lokacije najvećeg hrvatskog turističkog projekta

30.08.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Projekt Brijuni rivijera predstavljen je kao najveći projekt hrvatskog turizma, a obuhvaća 114 hektara atraktivnog područja nasuprot Brijunskog otočja, koje je trenutno zapušteno te se kani pretvoriti u zonu elitnog turizma

U prvoj fazi njegove realizacije radit će se na dvije lokacije - Hidrobaza, Sveta Katarina – Monumenti. Nakon što se s općinom Fažana potpiše sporazum, započet će i realizacija projekta na lokaciji Pineta. Kad bi se to moglo dogoditi, zasad je teško procijeniti.

No, usprkos toj činjenici, istarski župan Ivan Jakovičić i premijerka Jadranka Kosor predizborno forsiraju realizaciju ovog projekta, iako nisu osigurali najveću lokaciju projekta – Pinetu. Naime, općina Fažana vlasnik je polovice zemljišta na kojem bi se trebali graditi hoteli sa 650 kreveta, a čelnici ove općine nisu potpisali ugovor neophodan za realizaciju projekta Brijuni rivijere u cjelini.

Brijuni rivijera je inače bili zamišljeni na sedam bivših vojnih lokacija na istarskoj obali, no projektom su trenutno obuhvaćene navedene tri.

LOKACIJA PINETA

-udaljena oko 500 m od Fažane, 8 km od Pule te 14 km od zračne luke,
-ukupne površine 50 ha, od kojih je za gradnju predviđeno 7 ha, dok je 43 ha površine namijenjeno sportu i rekreaciji,
-predviđeni su hoteli s četiri do pet zvjezdica, kapacitet 650 kreveta.

LOKACIJA HIDROBAZA

-smještena na sjeverozapadnom dijelu grada Pule (jugoistočno od Brijunskog otočja), udaljena 7 km od zračne luke,
-prostire se na 37 ha, od čega su 23 ha namijenjena zoni sportske rekreacije te 14 ha za hotel,
-ponuđena su dva koncepta: sistem pet do šest hotela s četiri zvjezdice ukupnog kapaciteta tisuću ležaja ili turističko naselje s resort hotelom i vilama (istarsko naselje s tri do četiri zvjezdice).

LOKACIJA OTOK SV. KATARINA I MONUMENTI

-smještena na sjevernoj strani pulske luke, površine oko 27 ha bez akvatorija,
-predviđene su dvije luke nautičkog turizma: ukupnih kapaciteta 600 vezova u moru i 'suha' marina kapaciteta 1. 000 vezova,
-predviđen hotel sa četiri do pet zvjezdica kapaciteta 200 kreveta,
-kompleks mješovite namjene – javnih sadržaja s gastronomskim centrom.