U VALENCIJI

Pogledajte brutalni obračun španjolske policije sa studentima

21.02.2012 u 15:42

Bionic
Reading

U Španjolskoj ne prestaju prosvjedi protiv oštrih mjera štednje. Policija i studenti jučer su se sukobili u Valenciji. Ozlijeđene su četiri osobe, a deset ih je uhićeno. Do sukoba je došlo zbog vladine odluke o smanjenju novca za obrazovanje. Studenti usto traže oslobađanje svojih kolega uhićenih tijekom prosvjeda proteklih dana

Nije dugo trebalo da internet preplave fotografije i snimke na kojima se vide brojni ozlijeđeni studenti koje pendrecima udara policija u punoj spremi, javlja HRT

Španjolski mediji javljaju kako se policija u sukobima sa studentima koristila gumenim mecima.

Šef policije u Valenciji Antonio Moreno tvrdi da je količina primijenjene sile odgovarala količini agresije. Moreno je akciju policije pokušao opravdati tvrdnjom da su se brojni građani žalili da studenti blokiraju ceste pa ne mogu normalno prometovati gradom. Odbio je odgovoriti zašto je tako velik broj uhićenja.

Studenti za nerede okrivljuju policiju. 'Policiji je jasno da nećemo odustati od prosvjeda i zbog toga se sve više koristi nasiljem', rekao je jedan od prosvjednika.

Ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz rekao je da će u španjolskom parlamentu odgovoriti na optužbe da je policija na studentske prosvjede u Valenciji upotrijebila prekomjernu silu. Díaz Fernández je podsjetio da su studenti odbili poslušati policijske naredbe što je možda dovelo do nesretnog razvoja događaja. Ja sam uz policiju, rekao je ministar dodavši da će tražiti odgovornost ako se ipak ustanovi da je uporaba sile bila prekomjerna. Dio studenata je proglasio radikalnim i nasilnima te ih optužio za narušavanje javnog reda i mira.

Što se tiče izvješća u kojem je načelnika policije u Valenciji studente nazvao neprijateljima, ministar unutarnjih poslova je rekao kako je u pitanju jezična pogreška.

Sukob španjolske policije sa studentima