ŽESTOKI SUKOBI

Poginuo prosvjednik u Jordanu

25.03.2011 u 22:34

Bionic
Reading

U žestokom okršaju prosvjednika koji traže reforme te pristaša režima i redarstvenih snaga u Ammanu jedna je osoba poginula, a više od 130 je ranjeno, po medicinskim izvorima

Policija je rastjerala prosvjednike šmrkovima i uklonila je šatore koje su prosvjednici bili podigli u središtu prijestolnice.


Pedesetpetogodišnji prosvjednik Hairi Džamil Sad umro je u petak u bolnici, rekao je za agenciju AFP medicinski izvor koji nije naveo uzrok smrti.Njegov sin Naser potvrdio je da je otac dobio više udaraca po tijelu i da je vozilom hitne medicinske pomoći prevezen u bolnicu.

To je prvi sukob redarstvenih snaga i prosvjednika i prva pogibija otkako su prije tri mjeseca počeli prosvjedi u Jordanu. Drugi medicinski izvor rekao je da je 'više od 130 osoba ozlijeđeno' u sukobu, među kojima veći broj policajaca.

Vođa glavne oporbene stranke Fronte islamske akcije (FAI) Hamzeh Mansur optužio je u petak vladu za 'zločine protiv čovječnosti' zbog gušenja prosvjeda. Jordanski premijer Maruf Bahit je u izjavama za jordansku televiziju optužio 'Muslimansko bratstvo da prima upute iz Egipta i Sirije za izradu plana protiv Jordana' i za 'stvaranje kaosa'.