KOBNA EKSPLOZIJA KOD SISKA

Poginuo na razminiranom pašnjaku

04.09.2009 u 09:31

Bionic
Reading

Muškarac je na minu nagazio kad je vodio stoku na ispašu i poginuo je na licu mjesta. Riječ je o području na kojem su i inače mještani ovog i okolnih sela vodili stoku na ispašu

SISAK - Pod zagonetnim je okolnostima kod Komareva nedaleko od Siska od mine oko 15 sati i 45 minuta smrtno stradao Đuro Petrak (33). Smrt ga je zadesila na tzv. Mileskim livadama, razminiranom pašnjaku, na kojem je svakodnevno na slobodnoj ispaši šezdesetak krava, piše Večernji list.

Na tim su pašnjacima mještani izgradili ograde, svakodnevno dovoze traktorima vodu, a nedavno su zajedno s pokojnim Đurom na potoku Blinji izgradili ustavu kako više ne bi morali dovoziti vodu. Još uvijek u nevjerici mještani ne mogu protumačiti što se dogodilo. Đuro je s ocem išao do stoke i najednom se začula snažna eksplozija.

'Bio sam u susjednoj Bestrmi kada sam čuo eksploziju, ali nisam vjerovao da je to mogla biti mina. Ovi se pašnjaci svakodnevno koriste i mještani stalno njima prolaze. Zajedno smo radili na ustavi', kaže Pajo Zrnić.

O Đuri, koji je kao bivši policajac i hrvatski branitelj bio u invalidskoj mirovini, mještani govore sve najbolje.

'Bio je društven i vedar, uvijek spreman na šalu. U društvu je bio rado viđen, svakodnevno smo se družili', kaže Vlado Brodarac. I Ivica Cvetnić o susjedu Đuri govori sve najbolje. Kaže kako se uvijek oko njega okupljalo društvo.

Supruga Jasminka inače zaposlena u graničnoj policiji u Hrvatskoj Kostajnici, koja je ubrzo stigla na mjesto događaja, kao da još nije svjesna što se dogodilo. Kaže da su i tri kćeri često išle s ocem i djedom na pašnjak.

'Upravo je najstarija kći Janica, koja će sada u treći razred, s djedom išla na livadu. Da je bilo ikakvih naznaka opasnosti, naravno da ih ne bih pustila', kaže kroz suze Jasminka. Dodaje kako Đuro još nije riješio svoj status branitelja, jer kao maloljetni pripadnik obrambenih postrojbi nije bio uveden u evidenciju. Greška se upravo ovih dana trebala ispraviti. Za rata je doživio stres, pa je umirovljen i jedva se oporavio. Uz suprugu Jasminku Đuro je iza sebe ostavio tri kćeri, Janicu, Barbaru, koja će upravo krenuti u školu i Martinu. Na novu kuću još nije stigao staviti krov.

Đuro Petrak treći je smrtno stradali nakon rata od mine u Komarevu, a više je mještana ozlijeđeno. Komarevljani još plaćaju danak činjenici da žive u selu uz koje je bila crta razdvajanja.