ODRONI NA JADRANSKOJ MAGISTRALI

Pogibelj prijeti od Krila sve do Omiša!

Bionic
Reading

Posljednji niz odrona višestrukih kamenih gromada na Jadranskoj magistrali, gdje su prošloga tjedna pukom srećom izbjegnute ljudske žrtve, razotkrio je dramatične razmjere rizika kojim su izloženi svi putnici i vozači na dionici ceste od Krila Jesenica do Omiša

– Bila je to posljednja opomena svima da vrag ne spava – kazao nam je ing. Ivica Samardžija iz IGH, čijem je stručnom timu povjeren posao izrade projekta cjelovite sanacije šireg područja, piše Slobodna Dalmacija

Problem je, naime, puno širih razmjera. Pogibelj prijeti sudionicima u prometu, ali ništa manje nije ugrožena i sigurnost života i stabilnost kuća, i to ne samo na mjestu gdje su se survale stijene, nego na čitavom trusnom području padine do Omiša.

– Riječ je o potpuno zapuštenom terenu kojim nitko ne gospodari, niti postoji infrastruktura za odvodnju, a požari su poharali i stabla koja su donekle stabilizirala tlo.

Uza sve to, posebne teškoće stvaraju privatni posjedi, a svi pokušaji parcijalnog rješenja kritičnih pozicija su nezahvalni jer je dovoljan jedan posto nesanirane površine da za sobom povuče val odrona.

Sve te ekstremne okolnosti nameću potrebu za radikalnim zahvatima koji zahtijevaju i radikalne investicije, a bez kojih je trajno rješenje nemoguće postići. IGH će, prema riječima Samardžije, već kroz sedam dana izraditi projekt sanacije širega rizičnog područja.

Inače, posljednja sanacija ovog klizišta rađena je 2007. godine. No potporni gabionski zidovi nisu izdržali pod pritiskom silnih oborina i već su oštećeni.

Prema riječima Nevena Matijevića iz Hrvatskih cesta, ozbiljno se pristupilo poslu. U tijeku su iznimno zahtjevne aktivnosti podizanja novog reda gabionskih zidova, učvršćivanje sajlama, mrežama i specijalnim sidrima površine klizišta, koje obavljaju Županijske ceste s kooperantima, uz veliku pomoć Gorske službe spašavanja.

Cijeli posao bit će, nadaju se u Hrvatskim cestama, obavljen do kraja tjedna kada će i promet Magistralom u Krilu Jesenicama, koji se odvija samo jednim kolničkim trakom, biti ponovno normaliziran.