ZNANSTVENIK UPOZORAVA

Podvodni vulkan prijeti Italiji uništenjem!

30.03.2010 u 16:35

Bionic
Reading

Najveći podvodni vulkan Europe mogao bi eruptirati u bilo kojem trenutku te izazvati plimni val koji bi mogao uništiti cijelu južnu Italiju, izjavio je ugledni talijanski vulkanolog u razgovoru za Corriere della Sera

Kako prenosi ugledna novinska agencija France presse, vulkan Marsili, koji je prepun tekuće magme, ima krhke zidove koji bi se lako mogli srušiti, rekao je vulkanolog Enzo Boschi.

‘To bi se moglo dogoditi bilo kad’, dodao je Boschi, inače predsjednik Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

‘Naša posljednja mjerenja pokazuju da vulkan nije strukturalno čvrst, njegovi zidovi su krhki, a komora s lavom je velikih dimenzija. Sve to govori nam da je vulkan aktivan i da bi mogao eruptirati svakog trenutka’, tvrdi Boschi.

Takav bi događaj vjerojatno pokrenuo masivan plimni val, koji bi mogao pogoditi obalu Kampanije, Kalabrije i Sicilije. Vulkan Marsili visok je 3.000 metara, a nalazi se na 450 metara dubine, oko 150 kilometara jugozapadno od Napulja. U povijesti još nije zabilježena njegova erupcija.

‘Ruptura zidova Marsilija oslobodila bi milijune kubika materijala koji bi mogli stvoriti vrlo moćan plimni val’, kaže Boschi.