PRESUDA U NJEMAČKOJ

Podstanara se može izbaciti iz zgrade ako puši

31.07.2013 u 19:17

Bionic
Reading

Sud u Njemačkoj presudio je da stanar koji puši u unajmljenom stanu iz njega može biti izbačen ako dim iz stana raširi po javnim dijelovima zgrade

Ovakvu odluku donio je okružni sud u Duesseldorfu nakon tužbe vlasnice zgrade u kojoj živi Friedhelm Adolfs kojoj su se drugi stanari žalili da mogu namirisati dim Adolfsovih cigareta na stubištu.

Taj 74-godišnji pasionirani pušač na sudu je rekao da njegov stan nije hermetički zatvoren i da on ne može biti kriv ako se dim ispod vrata 'provuče' na stubište.

Sud je u svom očitovanju objavio da se ne može zahtijevati da ostali stanari trpe "neprihvatljiv i nepodnošljiv" smrad. Stoga, navodi se u presudi, Adolfs, koji u tom stanu živi punih 40 godina, iz njega može biti izbačen unatoč važećem ugovoru o najmu. Presuda je nepravomoćna i ovaj stanoprimac, a oni su u Njemačkoj dosta zaštićena kategorija, ima pravo žalbe.

Isti je sud istodobno ponovio da ljudi imaju temeljno pravo pušiti u svojim vlastitim stanovima.

Adolfs tvrdi da ga tjeraju iz stana kako bi ga vlasnica mogla skuplje iznajmiti. On u tom stanu puši svih 40 godina koliko u njemu živi, a pušila je i njegova pokojna supruga.

Otkako se ovaj slučaj pojavio na sudu, Adolfs je postao simbolična figura propušačkih skupina u Njemačkoj. Čak su mu prikupili novac za sudske troškove.

Iako je u njoj zabranjeno pušenje na javnim mjestima, Njemačka je i domovina mnogih uglednih pušača. Svakako najpoznatiji je slučaj bivšeg kancelara Helmuta Schmidta (94) koji i danas zahtijeva da puši tijekom televizijskih intervjua. U jednom od takvih popušio je 13 cigareta pred kamerama. Nakon najave EU-a da će zabraniti cigarete s okusom mentola, Schmidt se pobrinuo za svoje zalihe. Kupio je 200 'šteka' i čuva ih u svojoj kući.