OSMI OŽUJKA U RIJECI

Bernardić bocnuo Plenkovića: Podrži žene, ali konkretno

08.03.2017 u 12:52

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je s riječkog Korza pozvao premijera Andreja Plenkovića i HDZ da svoju potporu borbi za prava i položaj žena ne iskazuju samo deklarativno, nego i konkretno, podrškom SDP-ovu prijedlogu ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije.

Bernardić je s predsjednikom riječkog SDP-a i gradonačelnikom Vojkom Obersnelom te potpredsjednikom stranke i županom Zlatkom Komadinom poklonio ruže ženama na riječkom Korzu te tom prigodom novinarima izjavio kako su danas najveći problemi u statusu žena u Hrvatskoj njihova potplaćenost u odnosu na muškarce, nasilje u obitelji te zadiranje u njihovu intimu.

Upozorio je kako su žene u Hrvatskoj 12 posto manje plaćene od muškaraca, "kojekakvi konzervativci se pokušavaju petljati u ženinu intimu", bilježi se porast nasilja u obitelji - samo u prošloj godini prijavljeno je 13.000 nasilnika. "Protiv toga se treba boriti, zato smo i danas poslali u saborsku proceduru Zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije o pravima žena, a za borbu protiv nasilja nad ženama", poručio je Bernardić.

Očekuje da i HDZ podrži u Saboru taj zakonski prijedlog, ističući kako je "od Plenkovićeva govora u povodu Međunarodnog dana nasilja nad ženama 25. studenoga prošlo stotinjak dana, a još nisu ratificirali tu konvenciju". "Pozivam ih da svoju borbu za prava i položaj žena ne kazuju samo deklarativno, nego i konkretno, podrškom toj konvenciji", rekao je Bernardić. 

Obersnel je istaknuo kako danas više nije toliko važno naglašavati pravo glasa ili pravo na rad žena, nego pravo da same odlučuju o sebi, o svojim reproduktivnim pravima, "jer smo nažalost u Hrvatskoj u tome napravili korak unatrag". "Brojni konzervativni pokreti i udruge koji jačaju u Hrvatskoj, a vrlo često i uz potporu Vlade nastoje ograničiti prava žena, prije svega o odlukama o pobačaju. To nikome nije drago činiti i nitko se na to ne odlučuje zbog zabave“, naglasio je.