hrvatski sabor

Podrška snaženju suradnje u sprječavanju trgovine drogom

28.05.2021 u 11:51

Bionic
Reading

Potvrđivanje Sporazuma o nezakonitoj trgovini morskim putem, kojim se primjenjuje Konvencija UN-a protiv nezakonite trgovine opojnim drogama i psihotropnim tvarima radi unaprjeđenja suradnje država na tom području dobio je potporu oporbe i vladajućih u Saboru.

Sporazumom se utvrđuje pravni okvir institucionalne suradnje između država stranaka u svrhu poboljšanja suradnje u području suzbijanja nezakonite trgovine opojnim drogama i psihotropnim tvarima morskim putem, u skladu s međunarodnim pravom mora i uz puno poštovanje načela prava na slobodu plovidbe.

Odredbama Sporazuma propisuju se definicije, opća načela suradnje i nadležnosti, operativne zaštitne mjere, pitanje troškova i naknade štete, uspostava Odbora za praćenje, te konkretne mjere koje svaka od država stranaka može poduzeti u slučaju osnovane sumnje da je na plovilu počinjeno relevantno kazneno djelo ili da je isto korišteno u te svrhe.

Bilo koja radnja poduzeta temeljem Sporazuma vodi računa o potrebi da se ne miješa ili ne utječe na prava, obveze i provođenje nadležnosti obalnih država, u skladu s međunarodnim pravom mora.

Donošenje ovoga Zakona pretpostavka je za ispunjenje formalno-pravnih pretpostavki kako bi Sporazum stupio na snagu u Republici Hrvatskoj čime će se stvoriti uvjeti za primjenu mehanizama i oblika suradnje koji su njime predviđeni., stoji, među ostalim u obrazloženju.

Proizvodnja i promet opojnim drogama jedno je od najvećih zala suvremenog svijeta i nažalost u porastu su, upozorio je državni tajnik MUP-a Žarko Katić predstavljajući zakonski prijedlog dodavši kako rezultati u njihovu suzbijanju još nisu zadovoljavajući.

Ivan Ćelić (klub HDZ-a) najavivši potporu zakonskom prijedlogu upozorio je na preusmjeravanje krijumčarskih ruta sve više sa zračnog prometa na pomorski uslijed pandemije koronavirusa.

Droga je kao voda, uvijek nađe put, rekao je Ćelić. Zahvalio je carinskim i policijskim djelatnicima na uspješnim akcijama suzbijanja krijumčarenja opojnih droga. Ocijenio je kako rekordne zaplijene oslikavaju ozbiljnost problema nezakonite trgovie opojnim drogama.

Davor Dretar (klub Domovinskog pokreta) također je najavio potporu zakonskom prijedlogu i poboljšanju suradnje zemalja članica Bečke konvencije u borbi protiv nezakonite trgovine opojnim drogama morskim putem.

Smanjenjem zračnog prometa i intenziviranjem pomorskog na udaru su se našle i hrvatske luke osobito ona u Pločama koja je postala meka za nezakonitu trgovinu opojnim drogama, rekao je Dretar. Založio se za ulaganje u kvalitetno opremanje i obuku hrvatskih nadležnih službi kako bi se spriječila ta pošast.

Potporu zakonskom prijedlogu najavio je i Nikša Vukas (Klub SDP-a) rekavši kako će njegovim donošenjem postati sastavni dio pravnog poretka RH te da bez kvalitetne suradnje s drugim državama nije moguća uspješna borba protiv nezakonite trgovine opojnim drogama, napominjući kako Bečka konvencija broji 15 članica.

Dalija Orešković (Klub Centar -Glas) ocijenila je kako je situacija ozbiljna , a da smo mi neozbiljni. Nismo dobili odgovor tko je zakazao, ustvrdila je, ocijenivši kako se svijet promijenio, no birokratski mentalitet u nas - nije.