SABOR

Podrška Konvenciji o izvođenju dokaza u inozemstvu

03.06.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Hrvatski sabor jutros je 11. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu potvrđivanja Konvencije o izvođenju dokaza u inozemstvu u građanskim i trgovačkim stvarima

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je kako je interes Hrvatske da bude 48. država koja je potvrdila Konvenciju, taj da se pojednostavi ostvarivanje međunarodne pravne pomoći i ujednači pravna praksa zemalja stranaka Konvencije.

Podsjetio je kako Hrvatska s više država ima potpisane bilateralne ugovore o pravnoj pomoći u građanskim i trgovačkim stvarima, te naglasio da će pristupanje Konvenciji omogućiti suradnju i s državama s kojima nisu potpisani ugovori niti su stranke Konvencije.

Konvencijom je uređena međunarodna pravna pomoć upućivanjem i izvršenjem zamolnica u građanskim ili trgovačkim stvarima.

Cilj Konvencije je olakšavanje i poboljšanje uzajamne pravosudne suradnje u građanskim ili trgovačkim stvarima, i to pribavljanjem dokaza ili izvršenjem neke druge pravosudne suradnje, odnosno izvođenjem postupovnih radnji (saslušanje stranaka, svjedoka, vještačenja, pribavljanje obavijesti, podataka i sl.).

Konvencijom o izvođenju dokaza u inozemstvu u građanskim i trgovačkim stvarima se Ministarstvo pravosuđa navodi kao središnje tijelo za zaprimanje zamolnica.

Saborski su klubovi u kratkoj raspravi poduprli potvrđivanje spomenute Konvencije.

Iako je najavljeno da će Hrvatski sabor zasjedanje početi raspravom o prijedlogu zakona o probaciji, ta je rasprava odgođena jer se ministar pravosuđa Ivan Šimonović, koji treba predstaviti zakon, nalazi u New Yorku.

Sjećanje na konstituiranje prvog slobodno izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990., koje se slavi kao spomendan Hrvatskoga sabora, danas će se u parlamentu obilježiti prigodnim domjenkom koji će se održati u popodnevnoj stanci.