VEĆINA GRAĐANA ZADOVOLJNA

Podrška Angeli Merkel najveća od 2009.

29.02.2012 u 19:59

Bionic
Reading

Potpora njemačkoj kancelarki Angeli Merkel najviša je otkako je ponovno izabrana na taj položaj 2009., unatoč povećanoj napetosti unutar njezine vladajuće koalicije, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnijenja u srijedu

Prošlog se tjedna manjinski koalicijski partner, Stranka slobodnih demokrata (FDP), svrstao uz oporbu kako bi je primorala da prihvati Joachima Gaucka na položaju predsjednika države umjesto Christiana Wulffa, koji je morao odstupiti zbog korupcijskog skandala.

Njemačke birače zabrinjava i potpora koju Merkel pruža dodatnom financiranju prezadužene Grčke, ali je anketa koju je institut Forsa proveo za tjednik Stern svejedno pokazala da se potpora kancelarki od prosinca povećala za dva posto, na 64 posto, što je njezin najbolji rezultat otkako su njezini demokršćani nakon izbora 2009. ušli u koaliciju s FDP-om.

Merkel ima i osam posto veću potporu birača u odnosu na Peera Steinbruecka i Frank-Waltera Steinmeiera iz oporbenih socijaldemokrata, koji će joj vjerojatno biti protukandidati na parlamentarnim izborima zakazanima za kraj 2013.

Stranka CDU Angele Merkel i dalje uživa najveću potporu birača od 38 posto, isto kao u prošloj anketi, na drugom je mjestu SPD s 12 posto manjom potporom, dok zelene podržava 14 posto ispitanih.

Istraživanje je provedeno na uzorku od tisuću ljudi 22. i 23. veljače.