ZASAD BEZ SLOBODE

Podravkašima produljen pritvor

20.01.2010 u 17:30

Bionic
Reading

Šestorici menadžera osumnjičenih za malverzacije u Podravki danas je određeno još dva mjeseca istražnog zatvora u kojemu su od kraja listopada prošle godine

Nakon višesatne rasprave na kojoj su predstavnici USKOK-a i obrane iznijeli svoje argumente za i protiv zatvaranja, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odlučio je šestoricu zadržati u zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Osumnjičenima je ranije istražni zatvor bio određen i zbog opasnosti da na slobodi nastave s nezakonitim postupanjem, no taj je razlog otpao, jer nitko od njih više ne radi u Podravki.

Na odluku suca Devčića moguća je žalba izvanraspravnom vijeću zagrebačkog Županijskog suda.

U USKOK-ovoj istrazi do sada je, po informacijama branitelja osumnjičenih, saslušano nešto manje od 50 svjedoka, a preostalo je još 20-ak. Nakon njihovog saslušanja osumnjičeni bi mogli biti pušteni.

Protiv uhićenih u akciji kodnog naziva Menadžer USKOK već tri mjeseca vodi istragu koja bi trebala otkriti jesu li se, kao što se sumnja, udružili u kriminalnu skupinu koja je zlouporabom položaja i ovlasti, odnosno raznim novčanim transakcijama nezakonito pokušala novcem Podravke doći do većinskog paketa dionica koprivničke prehrambene tvrtke. Tim su nezakonitostima navodno oštetili koprivničku prehrambenu tvrtku za više od 250 milijuna kuna.

USKOK tvrdi da su kriminalnu skupinu, koja je novcem Podravke navodno planirala kupiti dionice te tvrtke i postati većinski vlasnik, organizirali bivši predsjednik Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darko Marinac i direktor varaždinske tvrtke Fima Milan Horvat

Osim Marinca i Horvata osumnjičeni su i sadašnji predsjednik uprave koprivničke tvrtke Zdravko Šestak i dvojica članova Uprave Saša Romac i Josip Pavlović te direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić

Protiv Šestaka, Pavlovića i Mladinića prošlog je tjedna proširena istraga zbog novih sumnji u zlouporabe, a Šestak je od jučer dodatno osumnjičen zajedno s novouhićenim direktorom Podravkina sektora nabave opreme, investicija i investicijskog ulaganja Darkom Korošecom te Nevijom Prlogom, kooperantom Podravke i kumom bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca. Njih dvojica su, pak, zadržani u jednomjesečnom istražnom zatvoru.