CURI MANDAT HRVATINU

Podolnjak poziva Sabor da izabere predsjednika Vrhovnog suda

14.06.2017 u 12:31

Bionic
Reading

Mostov saborski zastupnik Robert Podolnjak upozorio je u srijedu kako uskoro istječe mandat predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu, pozivajući Hrvatski sabor da na prijedlog predsjednice Republike što prije izabere predsjednika najvišeg suda u državi

"Sadašnji predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izabran je 2013. godine, a prisegnuo je 21. srpnja te mu mandat istječe kroz vrlo kratko vrijeme. Predsjednik Vrhovnog suda bira se uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda RH i nadležnog odbora Hrvatskog sabora na prijedlog predsjednika Republike, bira ga i razrješuje Hrvatski sabor. Dakle, mi očekujemo prijedlog predsjednice Republike", istaknuo je Podolnjak nakon stanke u Saboru.

 Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića podsjetio je na obećanje da će jedna od važnih zadaća Sabora u vrijeme do ljetne stanke biti izbor predsjednika Vrhovnog suda.

  • +5
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

 "Sada smo već prošli rok, za mjesec dana je ljetna stanka, a mi u ovom trenutku nemamo kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Jedino što možemo pročitati je da se vrše određene konzultacije kod predsjednice Republike", upozoravao je Podolnjak, apelirajući da se taj postupak dovrši do ljetne stanke.

 Ne smijemo se, naglasio je, naći u situaciji da nemamo predsjednika Vrhovnog suda.

 Očekuje da postupak izbora bude transparentan, na način da se u njega uključe i klubovi zastupnika kako bi se osiguralo da prijedlog koji će doći od predsjednice Republike uživa potporu velike većine, a trebao bi, kaže, biti prihvaćen konsenzusom u Saboru.