BERLUSCONI POPUSTIO

'Podnosim ostavku nakon izglasavanja stabilizacijskih mjera!'

08.11.2011 u 16:41

Bionic
Reading

'Najprije će se izglasovati zakon s stabilizacijskim mjerama i onda ću podnijeti ostavku', izjavio je predsjednik vlade desnog centra Silvio Berlusconi nakon večerašnjeg jednosatnog razgovora s predsjednikom Napolitanom

Berlusconi je objasnio da je odlučio dati ostavku nakon što parlament usvoji proračunske mjere i ključne gospodarske reforme obećane Europskoj uniji, jer je 'važna dobrobit zemlje'.

'Treba se brinuti za stanje u Italiji, ono što se događa na tržištima, jer tržišta ne vjeruju da je Italija kadra i da ima namjeru odobriti mjere koje je Europa tražila', rekao je Berlusconi u telefonskom javljanju za jedan od svojih TV-kanala, Canale 5.

Berlusconi je ocijenio kako je neophodno 'dokazati da smo ozbiljni i to je prva stvar kojom se trebamo baviti. Postoje i druge stvari poput toga tko vodi ili ne vodi vladu', dodao je.

'Prolazimo kroz teško razdoblje u pogledu tržišta. Europa je tražila od nas mjere koje bi trebale podržati naše gospodarstvo i inzistirala je', podsjetio je Berlusconi i ocijenio da te 'mjere treba usvojiti'.

Mjere obećane EU stoje u amandmanu proračuna za 2012. o kojem će Senat glasovati do 18. studenoga i Zastupnički dom prije kraja mjeseca, prema dosadašnjem kalendaru.

Berlusconi je naglasio da je sad 'parlament paraliziran istupanjem sedam članova većine'. Priznao je da je primio na znanje činjenicu da vlada više nema većinu, kao što je vjerovao.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi prije sastanka s predsjednikom Napolitanom dobio je potporu talijanskog parlamenta za proračun, no definitivno je izgubio većinu u parlamentu, javlja BBC. Za proračun je glasalo 308 zastupnika, što je niže od 316 koliko je potrebno za apsolutnu većinu. Glasova protiv nije bilo, no čak 321 zastupnik nije glasao.

Da će rezultat glasovanja biti ovakav, procjenjivali su i talijanski mediji. Naime, pretpostavljalo se da će mjere dobiti potporu parlamenta, no da će Berlusconi biti suočen s ponižavajuće malim brojem glasova. Čak i neki članovi sadašnje vlade procjenjivali su da će ove mjere proći, ali da vlada neće izdržati još dugo vremena.

Naime, Berlusconijevu ostavku zatražio i njegvo najbliži saveznik, šef Sjeverne lige Umberto Bossi.

'Zatražili smo od premijera da odstupi', rekao je Bossi novinarima ispred zgrade talijanskog parlamenta te dodao da bi 75-godišnjeg medijskog magnat trebao zamijeniti Angelino Alfano, tajnik Berlusconijeve stranke.

Sjeverna liga zajedno s velikim brojem članova Berlusconijeve stranke želi da sadašnji talijanski premijer ode i otvori put novoj vladi desnog centra koja će biti u stanju suočiti se s velikom gospodarskom krizom u zemlji i vratiti povjerenje u talijansko tržište.