'tužit ćemo'

Podneseno 50 pojedinačnih tužbi u Bergamu; lijesove s vojnim kamionima prebacili na nepoznate lokacije

10.06.2020 u 16:42

Bionic
Reading

Rođaci žrtava covida-19 iz Bergama, koji se nalazi u sjevernom dijelu Italije najpogođenijem koronavirusom, poduzeli su pravne korake u srijedu u potrazi za pravdom za svoje mrtve

Radi se o prvoj akciji te vrste u Italiji gdje je pandemija odnijela gotovo 34.000 života.

Članovi udruge "Noi Denunceremo" ("Tužit ćemo"), koja je nastala iz Facebook grupe, podnijeli su 50 pojedinačnih prijava tužiteljstvu u Bergamu.

"Svi smo iz područja Bergama i svi imamo slične priče, priče o obiteljskim tragedijama, i svi tražimo jasne i ozbiljne odgovore od tužitelja", rekla je farmaceutkinja Cristina Longhini, čiji je 65-ogodišnji otac umro u ožujku od koronavirusa u bolnici u Bergamu.

Kad se razbolio, priča ona, obiteljski liječnik ga je odbio posjetiti kod kuće, a vozilo hitne pomoći nije bilo dostupno da ga odveze u bolnicu. Kad je naposljetku hospitaliziran, više mu nije bilo spasa. "Kada je umro, zaboravili su nas nazvati", kaže Longhini.

Budući da nije bilo mjesta da njezin otac bude pokopan na nekom od lokalnih groblja, lijes s njegovim tijelom zajedno s desetinama drugih prebačen je vojnim kamionom na nepoznatu lokaciju. Obitelj je na kraju otkrila da je otac pokopan 200 kilometara dalje i to kada je poštom stigao račun za troškove pogreba.

"Na pravosudnim vlastima će biti da sagledaju tužbe", rekla je novinskoj agenciji ANSA odvjetnica Consuelo Locati.

"To neće biti brza istraga jer se radi o osjetljivom pitanju."

U tužbama se navodi što su sve obitelji preživjele - od nedostatka informacija do nedovoljne njege.

Tužbe su podnesene protiv nepoznatih osoba a u pripremi je navodno još 150 prijava.