SRĐ JE NAŠ

Podnesena tužba protiv rješenja o prihvatljivosti projekta apartmanizacije Srđa

08.12.2017 u 14:37

Bionic
Reading

Zelena akcija, inicijativa Srđ je naš i Udruženje hrvatskih arhitekata u petak su podnijeli tužbu protiv rješenja o prihvatljivosti projekta apartmanizacije Srđa ustvrdivši kako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike novo rješenje izdalo na temelju stare studije, prepisivanjem i bez provedbe novog postupka

"Nakon što je investitor pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske, tražeći pola milijarde eura odštete, Vlada je kapitulirala pred njegovim pritiskom. Izdala je isto rješenje koje je sud lani poništio i time ponizila građane koji se drže zakona i poštuju sudske odluke", izjavio je ispred Upravnog suda u Splitu pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić.  

  • +15
Pogled na Dubrovnik sa Srđa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada je, dodaje, na taj način grubo ignorirala sudsku presudu, još jednom dokazujući da su pojedinci iznad zakona i sudova. Istovremeno, na one koji godinama ukazuju na nezakonitosti projekta vrše se ogromni pritisci.

"Pritisci su se naročito pojačali dan prije podnošenja tužbe, kad nas je navodni investitor preko odvjetničkog društva Hanžeković tužio i zatražio oko 160.000 kuna te zabranu javnih nastupa", rekao je Ćerimagić.

Samtra da ih se time želi ušutkati, a Zelenu akciju bankrotom ugasiti, ali poručuje kako bez obzira na sve pritiske ne odustaju od pravne borbe protiv apartmanizacije Srđa i Dubrovnika.

Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš podsjetio je kako je projekt kroz niz mišljenja i studija odbacila struka, a na referendumu i 84 posto stanovnika Dubrovnika te istaknuo da su ga u konačnici odbacili i sudovi kroz tri pravomoćne presude.

"S ignoriranjem volje građana i mišljenja struke nosimo se godinama, međutim, izigravanje sudskih presuda, naročito s najviših razina vlasti, doživljavamo kao daljnje ponižavanje stanovnika Dubrovnika i nepravdu na koju ne možemo i ne smijemo šutjeti", poručio je Capor.

Vrijeme je da Vlada shvati kako oni koji građanima pokušavaju oteti pola milijarde eura nisu prijatelji, a PR savjetnici povezani s tvrtkom Razvoj golf, poput Krešimira Macana, nikako ne smiju biti savjetnici Vlade, zaključio je Capor.