ŽUPANI PROTIV VLADINE PODJELE

'Podjela na pet regija vodi daljnjoj centralizaciji Hrvatske'

30.09.2013 u 20:13

Bionic
Reading

Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Virovitičko-podravske županije (HDZ), pozvao je danas nadležne ministre, prije svega ministre regionalnog razvitka i uprave Branka Grčića i Arsena Bauka, da čim prije aktivno uključe hrvatske županije u izradu novog regionalnog ustroja Hrvatske koji priprema Vlada Republike Hrvatske

'Pozdravljam inicijativu Vlade Republike Hrvatske kojom je prepoznala potrebu reforme državne uprave, s ciljem dobivanja učinkovitog sustava na svim razinama administracije, na što mi župani već godinama upozoravamo. Upravo iz tog razloga inzistiram u ime svih kolega župana da Vlada u radne skupine koje rade na ovom prijedlogu aktivno uključi i župane. Želimo izbjeći ponavljanje situacije kada je Hrvatska preko noći podijeljena u dvije administrativne regije za potrebe povlačenja sredstava iz EU fondova, čime su nepovratno oštećeni pojedini dijelovi Hrvatske, prije svega najnerazvijenije slavonske županije', izjavio je Tolušić, koji je najavio da će danas uputiti i pisma ministrima Grčiću i Bauku.

Tolušić najavljuje kako će HZŽ podržati svaku reformu državne uprave koja ima za cilj njezinu praktičnu decentralizaciju.

'Racionalizacija kroz predloženi model teritorijalnog preustroja zemlje u pet regija vodi pak dodatnoj centralizaciji već previše centralizirane zemlje. U slučaju njezine provedbe, moglo bi se dogoditi da stanovnici pojedinih krajeva Hrvatske svakodnevno moraju prolaziti i do stotinjak kilometara kako bi riješili osnovna porezna ili pravosudna pitanja umjesto da, kao do sada, njihovo rješenje potraže u vlastitom 'dvorištu', bez dodatnih izdataka na putne troškove u ionako već teškoj ekonomskoj situaciji', objasnio je Tolušić stav župana okupljenih u Hrvatskoj zajednici županija.

Tolušić drži da bi reforma regionalne samouprave trebala bi ići u smjeru jačanja uloge županija, kao i vraćanju funkcija, poslova i zadaća koji su od 2000. u nadležnosti ureda državne uprave po županijama.

'Dosadašnje dvadesetogodišnje iskustvo lokalne i područne (regionalne) samouprave pokazalo je da postojeće županije imaju kapacitete kojima mogu uspješno i učinkovito obavljati sve zadatke koje se pred njih postave. Nadležnost državnih ureda ograničena je na vrlo mali broj upravnih poslova koji se mogu uspješno inkorporirati u nadležnosti županija, uz značajno smanjenje ukupnog broja zaposlenih i bez ikakva dupliciranja nadležnosti što je sada slučaj', predlaže Tolušić.

Nadalje, drži da se prijedlozi reforme državne uprave pripremaju bez dijaloga i javne rasprave kroz koju bi se mogao unaprijediti postojeći teritorijalni model i uistinu provesti toliko željena racionalizacija.

'Hrvatska zajednica županija se, stoga, zalaže i uvijek će se zalagati za rješavanje ovog pitanja kroz dosljedniju provedbu decentralizacije uprave i fiskalne decentralizacije koja do danas nije zaživjela. Županije su najvažnije institucije za decentralizaciju zemlje, što su i dosad pokazale kroz uspješno obavljanje poslova vezanih za obrazovanje, zdravstvo te komunalnu i prometnu infrastrukturu, a pod zadnje iz kroz pripremu projekata za EU fondove. Samim time dokazale su da se trenutačni teritorijalni ustroj mora samo unaprijediti, a ne u potpunosti mijenjati', zaključio je Tolušić.