BROJ ŽRTAVA RASTE

Podijeljenost arapskih zemalja glede Gaze

14.01.2009 u 08:41

Bionic
Reading

U trenutku kada se broj poginulih u Gazi približava 1.000 na duboke podjele u arapskom svijetu ukazali su konkurentski planovi održavanja summita o krizi.

Najutjecajnije zemlje regije, Egipat i Saudijska Arabija, koje se obje protive islamističkom Hamasu koji vlada Gazom, u utorak su pozvale da se odmah uspostavi primirje i rekle da će sudjelovati na arapskom summitu u Kuvajtu idućeg tjedna na kojem će se razgovarati o tom pitanju, izvijestili su saudijski državni mediji.

Prijedlog održavanja summita u Kuvajtu posvećenog 18-dnevnoj izraelskoj ofenzivi u Gazi uklopio bi se u planirani arapski gospodarski summit na koji su čelnici ranije pozvani.

Katar je u međuvremenu zatražio od Arapske lige u Kairu da sazove izvanredni summit o Gazi. Sirija, koja je je naklonjena Hamasu, je podržala zahtjev Katara.

Glavni tajnik Arapske lige Mar Moussa je novinarima u utorak rekao da je 12 članica Lige izrazilo podršku za summit o Gazi.

Egipat i Saudijska Arabija se pribojavaju da bi takav summit proizveo malo u pogledu rezultata te bi učinio da arapski čelnici izgledaju neučinkoviti, rekli su diplomati.

Egipatski su dužnosnici također rekli da Katar i Sirija traže način kako da Kairo dovedu u neugodan položaj.

Egipat je prvotno rekao da je za neslužbene konzultacije arapskih čelnika u Kuvajtu 18. siječnja na gospodarskom summitu a kasnije u utorak je rekao kako će i on i Saudijska Arabija biti prisutne na kuvajtskom summitu o Gazi.

"Saudijska Arabija i Egipat će sudjelovati na arapskom summitu u Kuvajtu kako bi ostvarili arapske interese i bavili se palestinskim pitanjem na način da se okonča agresija i ostvari mir za palestinski narod", kaže se u izjavi objavljenoj nakon razgovora kralja Abdullaha i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, koju je prenijela saudijska novinska agencije

Izjava ne navodi razinu izaslanstava koje će zemlje posla