LAŽNE VOJNE MIROVINE

Podignute opužnice za 'Dijagnozu 1'

19.02.2009 u 19:00

Bionic
Reading

Nakon godinu dana istrage splitski Odjel USKOK-a podigao je optužnicu protiv devetoro osoba zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, primanja mita, zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava u antikorupcijskoj akciji 'Dijagnoza 1' oko izdavanja lažnih nalaza za vojne mirovine

Kao mozak operacije USKOK tereti prvooptuženu Suzanu Jelavić, umirovljenu medicinsku sestru koja je od siječnja 2006. do 11. veljače 2008. godine na području Splita i Zagreba povezala ostale optužene u zajedničko djelovanje s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi od većeg broja raznih korisnika, kojima su omogućili stjecanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida čime su im pribavili znatnu materijalnu dobit na štetu državnog proračuna.

Suzana Jelavić je osobno i uz posredovanje svog supruga drugooptuženog Mladana Jelavića i trećeoptuženog vozača Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja u Splitu Dragiše Šušića zahtijevala iznose koji su se zavisno o pojedinoj usluzi kretali od 4200 do 6500 eura od kojih je deset posto zadržavala za sebe, a dio podijelila ostalima.

Prema unaprijed podijeljenim ulogama optuženi su izrađivanjem nalaza sa dijagnozama potrebnim za pozitivne ocjene vještaka mjerodavnih povjerenstava, krivotvorenjem nalaza većem broju osoba omogućili stjecanje statusa vojnih invalida. Među optuženima nalaze se i petorica liječnika Darijo Sučević, Boran Uglešić, Valter Nutrizio, Damir Rebić i Boris Samardžija, te medicinski tehničar Mario Tafra.

U optužnici se navodi da je Suzana Jelavić za sve zainteresirane osobe i zavisno od određene potrebne dijagnoze od Tafre i Samardžije naručivala izradu neistinitih liječničkih nalaza za koje im je na njihovo traženje plaćala od 100 do 300 eura po nalazu. Za Darija Sučevića u optužnici se navodi da je izrađivao nalaze bez obavljenog pregleda, a za Borana Uglešića da je sukladno dogovoru sa Suzanom Jelavić za cijenu od 300 do 350 eura izdavao tražene liječnićke nalaze i otpusna pisma koja je ovjeravao svojim pečatom i potpisom iako nije obavio preglede.

Za Valtera Nutrizija, liječnika vještaka u Povjerenstvu za reviziju ocjene invalidnosti Ministarstva branitelja, obitelji, međugeneracijske solidarnosti, USKOK u optužnici navodi, da je za iznose od najmanje 1000 do 2000 eura utvrđivao visok postotak ocjene invalidnosti dok je u predmetima, u kojima je prvostupanjski liječnik vještak ranije utvrdio ocjene, ulagao neistinitu liječnićku dokumentaciju na temelju koje je utvrđivao I viši omjer postotka invalidnosti. Svi optuženi su jedno vrijeme proveli u pritvoru, ali je tijekom istrage svima ukinut pritvor (posljednja je koncem kolovoza prošle godine izašla Suzana Jelavić), pa će na suđenje dolaziti sa slobode, piše Hina.