USKOK ZAVRŠIO ISTRAGU

Podignuta optužnica za Pukanićevo ubojstvo

26.10.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Nakon godinu dana završena je istraga za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Suđenje čekaju braća Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović

USKOK je na svojim web stranicama objavio da je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu u slučaju 'Balkan Express' protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića zbog počinjenja dva kaznena djela teškog ubojstva, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela.

U optužnici USKOK navodi da se okrivljenici terete da su, kao pripadnici zločinačke organizacije, iz koristoljublja usmrtili Ivu Pukanića i Niku Franjića, te eksplozijom izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, te prouzročili imovinsku štetu velikih razmjera.

Optužnica i u Beogradu

Nakon što je USKOK pred zagrebačkim županijskimsudom podigao optužnicu protiv nekolicine osoba zbog ubojstva Ive Pukanića i njegovasuradnika Nike Franjića, zbog istog toga djela posebno tužiteljstvo uBeogradu podiglo je optužnicu protiv Sretena Jocića, ŽeljkaMilovanovića i Milenka Kuzmanovića. Kako jenavedeno u priopćenju beogradskog posebnog tužiteljstva, nakonšestomjesečne istrage optužnica je podignuta protiv Jocića,Milovanovića i Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanjai teškog ubojstva. 'Tužiteljstvo smatra da sudokazi prikupljeni tijekom istrage potvrdili temeljnu sumnju da suJocić, Milovanović i Kuzmanović, djelujući u sklopu organiziranezločinačke skupine organizirali i izvršili spomenuta kaznenadjela". Premaoptužnici, njih trojica se terete da su za novčanu nagradu ne manju od1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008.pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter,koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev auto u dvorištu njegovemedijske tvrtke u Zagrebu i na koncu aktviran. 

'Naime, nakon što je u prvoj polovini 2008. godine, na teritoriju Srbije, Sreten Jocić, zvan Joca Amsterdam, organizirao zločinačku organizaciju u Srbiji i zemljama u okruženju, Slobodan Đurović je, kao član te organizacije, po njegovom nalogu, za iznos od 1.500.000 eura organizirao u Hrvatskoj ubojstvo Ive Pukanića, novinara i predsjednika Uprave NCL Media Grupe', piše u objavljenom dijelu optužnice.

Ubojstvo Ive Pukanića organizirano je kako bi spriječili da piše o kriminalnim grupama i njihovoj međusobnoj povezanosti na području Hrvatske i susjednih zemalja.

Trebale biti ubijene još dvije osobe?

USKOK je otkrio da je dogovoreno ubojstvo još dviju nepoznatih osoba na području Zagreba.

U razdoblju od kraja svibnja do kraja listopada 2008. godine, Slobodan Đurović je dogovorio sa Robertom Matanićem da okupi osobe od svog povjerenja koje će izraditi i realizirati plan ubojstva Ive Pukanića.

U realizaciji plana Robert Matanić je, zajedno s Lukom Matanićem i Amirom Mafalanijem, dogovorio pribavljanje sredstava za praćenje i stalno nadziranje Pukanićevog kretanja.

Dogovorili su i smještaj za Željka Milovanovića i Bojana Gudurića koji su radi ubojstva Ive Pukanića došli iz inozemstva u Zagreb. Oni su bili zaduženi za pribavljanje eksplozivne naprave i oružja, za dnevno praćenje kretanja Ive Pukanića i određivanje načina izvršenja ubojstva.

Ubojstvo dogovoreno u Matanićevom stanu

Sastajali su se u stanu Roberta Matanića u Zagrebu, te tamo odredili da će datum likvidacije biti 23. listopada 2008. na parkiralištu NCL Medija Grupe, koje su prethodno obilazili i nadzirali Luka Matanić i Amir Mafalani.

Na sastancima je bio i Slobodan Đurović koji je donosio novac i plaćao sve troškove nabave oružja, uređaja za praćenje, automobila i motocikla, te je nadzirao pripreme za ubojstvo Ive Pukanića.

Snajper u slučaju da bomba zakaže

Eksplozivnu napravu koja se aktivira na daljinu prethodno je nabavio Željko Milovanović te ju je kobnog dana, oko 12,40 sati skuterom dovezao na parkiralište. Skuter je potom parkirao u neposrednoj blizini automobila za kojeg su praćenjem utvrdili da ga koristi Ivo Pukanić, da bi zatim čekali u neposrednoj blizini kako bi u pravom trenutku aktivirali eksplozivnu napravu.

Za to vrijeme je Bojan Gudurić, s tavana zgrade u Palmotićevoj ulici, naoružan puškom s optičkim nišanom, promatrao parkiralište u cilju da usmrti Ivu Pukanića ako bi eksplozivna naprava zatajila.

Kad su vidjeli da Ivo Pukanić i Nikola Franjić izlaze iz zgrade NCL Media Grupe i dolaze do automobila, u 18,27 sati, aktivirali su bombu uslijed čega je došlo do snažne eksplozije od koje su Ivo Pukanić i Nikola Franjić zadobili ozljede od kojih su odmah preminuli.

U eksploziji su bila ozlijeđena i dvojica zaposlenika Nacionala koji su se nalazili na radnim mjestima, dok su parkirana vozila te stambeni i drugi objekti znatno oštećeni.

U optužnici je predloženo i produljenje pritvora protiv svih okrivljenika o kojem će se odlučivati u utorak.