RATNI ZLOČINI

Podignuta optužnica za logore u Srbiji

12.04.2011 u 19:43

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv Aleksandra Vasiljevića i Miroslava Živanovića zbog zločina počinjenih u logorima u Srbiji nad hrvatskim zatočenicima tijekom Domovinskog rata

Vasiljević je, kao bivši načelnik Uprave za sigurnost JNA, optužen po zapovjednoj odgovornosti za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logorima, a Živanović je, kao zapovjednik logora Stajićevo i Begejci, znao za mučenja i ništa nije poduzeo da se to spriječi objavio je HRT.

Devetnaest zatočenih i zarobljenih osoba je preminulo kao posljedica zlostavljanja. Mnogo ih je zadobilo teške i za život opasne ozljede s trajnim posljedicama, a veći broj žena je sustavno bio silovan.

Ovo je prva optužnica za logore prema zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine u pet logora na području Hrvatske i Srbije: Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš, Stara Gradiška. Kroz te je logore prošlo oko 5.000 hrvatskih civila i ratnih zarobljenika.

Predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. Zoran Šangut u logorima je proveo 130 dana. 'Mislim da je tužba za Vukovar i logore trebala biti prvi predmet procesuiranja još u Haagu. Žao mi je što ona dolazi danas, i to ne u Haagu, nego u Beogradu, kad se takoreći zatvara Haški sud. Svjedok sam četiri ubojstva', rekao je on.