LIKVIDACIJE I PALJENJE KUĆA

Podignuta optužnica za hrvatske zločine u selu Grubori

17.12.2010 u 09:36

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika antiterorističke policijske postrojbe zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u selu Grubori, kod Knina, nakon oslobodilačke akcije Oluja 1995.

Optužnica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podignuta je u srijedu protiv Frane Drlje, Božidara Krajine i Igora Benetija, objavilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Iako je pod istragom bilo više osoba, tužiteljstvo je, zbog nedostatka dokaza, odustalo od kaznenog progona Berislava Garića te od suda zatražilo da razdvojeno dovrši postupak protiv ratnog zapovjednika specijalne policije Željka Sačića

Sačića se sumnjiči da nije ništa učinio da bi spriječio zločin u Gruborima niti je kaznio počinitelje, od kojih je jedan idući dan u selu Ramljanima zapalio više kuća.

Iz priopćenja tužiteljstva vidljivo je da je za zločin u Ramljanima zatraženo odvojeno dovršavanje istrage i za Drlju.

Drlju, Krajinu i Benetija tužiteljstvo je u optužnici navelo kao počinitelje zločina u selu Grubori, gdje je 25. kolovoza 1995. ubijeno šest srpskih civila te je zapaljena većina stambenih i gospodarskih objekata.

U vrijeme oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija oni su bili jedna od četiri skupine koje su sudjelovale u akciji pretrage terena pod nazivom Oluja obruč. Nakon što su grupe pod zapovjedništvom okrivljenih Drlje i Krajine ušle u zaselak Grubori, Drlje i njemu podređeni Beneti iz vatrenog oružja pucali su u civile i palili kuće, navodi tužiteljstvo, ističući da su u zločinu sudjelovali i drugi 'neutvrđeni pripadnici' Drljine skupine.

On ih pritom, iako je to bio dužan učiniti, u zločinu nije spriječio, kao ni Krajina, čiji su podređeni također, po tvrdnjama tužiteljstva, ubijali civile i palili njihovu imovinu.

Iako je tužiteljstvo protiv optuženika tražilo produljenje pritvora, oni su poslijepodne pušteni iz Remetinca pa će čekati suđenje na slobodi.

Iz pritvora je, u veljači ove godine, prvi izašao Sačić, koji je pušten nakon što su ispitani svi svjedoci na koje je mogao utjecati.

Tijekom istrage istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda ispitao je sedamdesetak svjedoka.