PRIVATIZACIJE U DEVEDESETIMA

Podignuta optužnica protiv Gucića

20.07.2009 u 22:13

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Josipa Gucića i više osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti, prijevare u gospodarskom poslovanju i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv tajkuna Josipa Gucića (59) i njegovih direktora Blage Begića (62), Ratka Škrabića (64), Gorana Čulića (64), Mije Ivandića (52), Krste Romića (63), Franka Bajle (66) i Bojane Glavaš (56) zbog zloporabe položaja i prijevare.

Gucića se tereti da je kao vlasnik više trgovačkih društava od siječnja 1993. do 16. veljače 1994. preko okrivljenog Blage Begića, direktora makarske Amfore, i novcem društva NIK d.o.o. Zagreb, kojega je ujedno i vlasnik, na svoje ime kupio većinski paket dionica Amfora d.d.Makarska za iznos od 2,69 milijuna njemačkih maraka (DEM), odnosno skoro 10 milijuna kuna. Time je Gucić stekao većinsko vlasništvo i sva upravljačka prava nad Amforom, a na štetu trgovačkog društva NIK d.o.o. Zagreb

Nakon Gucića od Primorja nisu ostale ni reklame

Tereti ga se i da je od kraja listopada 1995. do veljače 2000. u Makarskoj i Rijeci, kao vlasnik udjela u trgovačkim društvima Eurona i Brodokomerc iz Rijeke i NIK-a, te predsjednik NO Brodokomerca i makarskog Primorja te većinski vlasnik poslovnih udjela povezanih u grupaciji "Gucić, preko okrivljenog Gorana Čulića (predsjednik NO Eurone) i sada pokojne D. M. (direktor tog društva) sklopio ugovore o kupoprodaji dionica Primorja Makarska za ukupan iznos od 4,59 milijuna njemačkih maraka, odnosno 64 posto vlasničkog utjecaja. Ugovorio je obročnu otplatu kupljenih dionica u šest rata, unaprijed odlučivši da im isplati samo 15 posto od ukupne cijene.

Time je oštetio male dioničare i ujedno zaposlenike društva Primorje d.d. Makarska, a Euroni pribavio nepripadajuću materijalnu korist, većinsko vlasništvo i upravljačka prava nad društvom Primorje d.d. Makarska. Bez znanja i odobrenja malih dioničara dionice Primorja je (8 milijuna kuna) prenio s Eurone na NIK, a zatim na Brodokomerc.

Gucića, Ratka Škrabića (direktor Mornara), Miju Ivandića (direktor u hotelima Makarska), Krstu Romića, Franka Bajla i Bojanu Glavaš (direktori Gucićevih tvrtki) tereti se da su od početka 1997. do kolovoza 1998. zaključili ugovor kojim društvo Mornar iz Makarske prodaje disco klub Mak za 800 tisuća njemačkih maraka, isplativo u dva obroka, društvu Kapitalna grupa Mediteraneo Makarska u cilju da to društvo stekne pravo vlasništva nad navedenom nekretninom bez plaćanja cijene. Time je Mornar oštećen za navedeni iznos, NIK za 540.000 njemačkih maraka, a Brodokomerc za nešto više od 263 tisuće maraka.

Novac koji je Šted banka iz Zagreba odobrila NIK-u i Brodokomercu prenijeli su na račun off-shore kompanije Tudorwell Investments Limited Dublin prikazujući uplatu ovih sredstava kao navodni povrat avansa i plaćanja navodno isporučene robe.