ŠVERC KOKAINOM

Podignuta optužnica protiv Darka Šarića

13.04.2010 u 18:04

Bionic
Reading

Srbijansko tužiteljstvo za organizirani zločin optužilo je Darka Šarića i još 19 pripadnika njegove zločinačke skupine zbog sumnje da su u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije, zapadne Europe i Južne Amerike 2008. i 2009. krijumčarili velike količine kokaina, izjavio je u utorak posebni tužitelj za organizirani zločin Miljko Radisavljević

Dokazi prikupljeni tijekom istrage potvrdili su sumnju da su Darko Šarić (40) iz Beograda, Goran Soković (39) iz Pljevlja i Željko Vujanović (32) iz Kragujevca organizirali međunarodnu zločinačku skupinu radi nelegalne trgovine kokainom, rekao je Radisavljević na tiskovnoj konferenciji u Beogradu.

"Ta je skupina, po optužnici, svoje nezakonite poslove planirala i obavljala na području Srbije, više zemalja bivše Jugoslavije, zapadne Europe i Južne Amerike", istaknuo je.

Šariću, Sokoviću i Vujanoviću se, po Radisavljevićevim riječima, na teret stavljaju udruživanje radi počinjenja kaznenih djela te neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga.

"Optužnicom su obuhvaćene dvije zapljene kokaina u 2009. - jedna 15. listopada 2009. u Urugvaju, kad je na brodu u luci Santa Luciji, u blizini Montevidea, pronađeno 2174 kilograma, te druga kad je 19. siječnja 2009. u blizini talijanskog grada Pise zaplijenjeno 235 kg kokaina", kazao je Radisavljević.

Naglasio je da je Šarićeva skupina jedna je od najorganiziranijih u Srbiji te da se protiv njezinih članova vodi istraga i za pranje novca, kojom je obuhvaćeno 12 osoba, od kojih je sedam u pritvoru.

Inače, za Šarićem je raspisana međunarodna tjeralica zbog sumnje da je jedan od organizatora krijumčarenja 2,1 tone kokaina, zaplijenjena u akciji "Balkanski ratnik", iz Latinske Amerike u Europu sredinom listopada 2009.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen u ponedjeljak je kazao kako je zbog informacija o pripremi Šarićeva kokainskog klana za osvetu i likvidaciju visokih srbijanskih dužnosnika, zaštita pojedinih dužnosnika, uključivo i predsjednika Borisa Tadića, podignuta na najvišu razinu.