JOŠ JEDNA DIPLOMATSKA MRLJA

Podignuta optužnica protiv bivšeg konzula u Australiji

09.02.2010 u 15:52

Bionic
Reading

Protiv bivšega hrvatskoga glavnog konzula u Australiji Goroslava Kellera (64) podignuta je optužnica zato što je nakon isteka mandata navodno prisvojio službenu dokumentaciju te pokućstvo i opremu konzulata, vrijedne više od 73.000 kuna, i sve to pokušao prikriti krivotvorenim ispravama.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo bivšeg je diplomata optužilo za pronevjeru, krivotvorenje službene isprave i uništavanje ili prikrivanje arhivske građe.

Naime, u prosincu 2008., dva tjedna prije kraja dužnosti glavnog konzula u Australiji, Keller je, tvrdi tužiteljstvo, prilikom selidbe u Hrvatsku prebacio u Hrvatsku i dio pokućstva i opreme konzulata u Sydneyu bez potrebnih ovlasti i suprotno izričitoj uputi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Kako bi to prikrio, navodno je u zapisnik o primopredaji kapitalne imovine i novca konzulata, koji je potpisao kao član stručnoga povjerenstva za primopredaju, naznačio da je spomenuto pokućstvo premjestio u nove prostorije namijenjene novoj rezidenciji glavnog konzula.

Osim toga, optužen je da je u prisvojeno pokućstvo i opremu, bez ovlasti i izvještavanja mjerodavnih tijela, spremio bilješke, note, izvješća, dopise, pisane planove i drugu pisanu dokumentaciju glavnog konzulata. Tu je dokumentaciju policija naknadno kod njega pronašla i zaplijenila.

Bivšemu hrvatskom glavnom konzulu u Australiji, koji je na toj dužnosti proveo šest godina, sudit će se na Općinskome kaznenom sudu u Zagrebu.

Riječ je o još jednom slučaju u kojem se zbog zloporaba kazneno gone bivši, ali i aktualni hrvatski diplomati.

U posljednjih šest mjeseci tako su, među ostalim, optuženi bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni hrvatski predstavnik pri UN-u Neven Jurica zbog trošenja državnog novca za privatne svrhe, te veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović zbog krijumčarenja alkohola u tu zemlju.

Dvojica bivših diplomata već su i nepravomoćno osuđeni.

Bivši veleposlanik u Francuskoj Marko Žaja uvjetno je kažnjen s 20 mjeseci zatvora zbog prijevare "teške" 760.000 kuna koje će, u slučaju pravomoćnosti, morati vratiti državi, a bivši hrvatski konzul u Mostaru Ćiro Grubišić zbog nezakonitog podizanja gotovo pola milijuna njemačkih maraka kredita uvjetno je kažnjen s dvije godine zatvora.

Osim diplomata, optužena je i bivša tajnica u hrvatskome veleposlanstvu u Tirani Sanja Balić-Vuković koja se tereti da je neovlašteno podigla 220.000 kuna.