OŠTETILA BANKU ZA TRI MILIJUNA KUNA

Podignuta optužnica protiv bivše šefice Primus banke

04.05.2012 u 21:08

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv troje državljana Republike Hrvatske (rođenih 1958., 1946. i 1941.) - bivše direktorice Primus banke Zdenke Batinić, članice Uprave te banke Doroteje Juras te direktora tvrtke koju je banka osnovala zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te sklapanja štetnog ugovora, kojima su banku oštetili za gotovo tri milijuna kuna, objavljeno je danas na internetskim stranicama ŽDO-a Zagreb

Prvookrivljenu Zdenku Batinić i drugookrivljenu Doroteju Juras tereti se da su tijekom 2003. i 2004. u Zagrebu u nakani stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi naložile zatvaranje oročenoga deviznog depozita otvorenoga na jedno ime te isplatu s toga depozita u iznosu od više od 80 tisuća eura, a od kojega su za sebe zadržale više od 51 tisuću eura, a ostatak je uplaćen na "a vista" račun na to ime s kojega su potom sukcesivno nalagale isplate novca sve do isplate ukupnog iznosa. Većinu novca zadržale su za sebe i tako si pribavile imovinsku korist u iznosu od ukupno 77.715 eura.

Obje ih se tereti da su 5. rujna 2003. u Zagrebu, zbog pribavljanja veće nepripadne materijalne koristi za drugoga, prilikom zatvaranja računa treće osobe naložile i isplatu ukupnog iznosa pri čemu su iznos od 50 tisuća eura uplatile u korist oročenog deviznog depozita na ime te druge osobe s kojega je podignuto više od 411 tisuća kuna.

Okrivljenice se tereti i da su tijekom 2003. i 2004. u Zagrebu, na nagovor trećeookrivljenika kao direktora trgovačkoga društva iz Zagreba, a u nakani da tome društvu pribave veću nepripadnu materijalnu korist, temeljem šest predračuna za isporuku robe koje im je on na naplatu izdao i dostavio, naredile i izvršile plaćanje iznosa od gotovo 728 tisuća kuna s računa banke na račun navedenoga društva, iako svjesne da banka navedenu robu nije naručila niti će ona biti isporučena, čime je u tom iznosu pribavljena nepripadna materijalna korist.

Tereti ih se i da su 4. listopada 2004. u Zagrebu, nakon što su u ime banke s trgovačkim društvom iz Pule kao deponentom zaključile dva ugovora o oročenomu depozitu na iznos od ukupno milijun i 700.000 kuna, u kojima je navedeno da se ti ugovori vežu za ugovor o kratkoročnom kreditu koji koristi trgovačko društvo iz Zagreba, zaključile dodatak navedenim ugovorima kojim se banka kao instrumente osiguranja povrata predmetnih depozita i pripadajućih kamata obvezala izdati garanciju i dvije zadužnice po svakome od ugovora. Sredstva osiguranja su i izdale pa je trgovačko društvo iz Pule naplatilo dvije zadužnice banke u ukupnom iznosu od 1.056.630 kuna, za koji iznos su oštetile banku.

Također ih se tereti da su tijekom studenoga i prosinca 2004. u Zagrebu, u nakani stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi, a nakon što su ispred banke kao kreditora s jednom korisnicom kredita zaključile ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od nešto više od 26 tisuća eura, od realizacije kojeg je korisnica odustala, ostvarile transfer odobrenih kreditnih sredstava na račun kojega su otvorile i sa kojega su potom podigle i za sebe zadržale iznos od 190.000 kuna.

Odlukom Hrvatske narodne banke Primus banci je zbog nezakonita poslovanja u prosincu 2004. oduzeta licenca za rad i pokrenuta je prisilna likvidacije.