POPLAVE U DALMACIJI

Pod vodom Knin, Sinj, Omiš i Metković

Bionic
Reading

Nepovoljne vremenske prilike koje već duže vrijeme vladaju Dalmacijom utjecale su i na situaciju u gradu na ušću Cetine. Uslijed podizanja razine mora, pa tako i rijeke Cetine, te obilnih kiša, mještani Omiša danima ne spavaju mirno, što zbog poplava, što zbog mogućih odrona koji svakodnevno predstavljaju potencijalnu opasnost

Iako je razina Cetine u novogodišnjoj noći bila najviša do sada, kakvu ni najstariji mještani ne pamte od 60-ih godina, tada je, uslijed plime i podizanja rijeke, poplavljena samo četvrt Kralja Slavca i Poljički trg, no bez većih materijalnih šteta.

Protekla noć, kako to obično biva zbog obilnijih kiša, uzrokovala je probleme u starom dijelu grada gdje su vlasnici poslovnih prostora uz pomoć vatrogasaca cijelu noć dežurali ispumpavajući vodu.

Voda se preko dana povuče, a navečer ponovno izađe van kroz šahtove; na to se ne može utjecati previše kroz cijelo ovo razdoblje.

Dolina Neretve već pet dana živi u strahu od poplava. Iako vodostaj Neretve oscilira oko 340 centimetara, što je za dvadesetak centimetara niže od proglašavanja izvanrednih mjera obrane od poplava, podzemne vode i kanali su se izlili te poplavili desnu stranu grada Metkovića i naselja nizvodno, koja inače nisu branjena od poplava.

Za promet su i dalje zatvoreni županijska cesta Metković-Vid te granični prijelaz Gabela Polje, preko kojega zbog pedesetak centimetara vode na kolniku nije moguće prometovati. Čini se da je upitan i početak nastave u Osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića, koja je također u vodoplavnom području.

Najteže stanje je u Zagrebačkoj ulici gdje je voda prodrla u prizemlja kuća i podrume. Obrana nema nikakva smisla jer po principu spojenih posuda voda doslovno izvire iz šahtova. Stoga su uzaludni napori stanovnika ovoga dijela grada da vrećama pjeska spriječe prodor vode u svoje domove.

Zbog poplava stanovnici doline Neretve, Pelješca, Korčule i Lastova, koji se napajaju iz regionalnog vodovoda N-P-K-L, prije upotrebe vodu moraju prokuhavati.

'Voda s izvorišta regionalnog vodovoda u Prudu bakteriološki je ispravna, ali je zamućena zbog visokog vodostaja i podzemnih i površinskih voda, pa ju je potrebno prokuhati', kazao je županijski epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Miljenko Ljubić. Kako doznajemo, voda s crpilišta u Doljanima koju koriste stanovnici užeg centra grada Metkovića za sada je potpuno ispravna za piće.

U Hrvatskim vodama doznajemo da je stanje obrane od poplava na velikoj Neretvi stabilno. 'Dotoci iz akumulacija u gornjem toku Neretve su nepromjenjeni, a najavljuje se i smanjenje padavina, pa bi i vodostaj mogao stagnirati', kazala nam je Javorka Medić iz ispostave Hrvatskih voda u Opuzenu.

Brojni podrumi kuća u Kninu, posebice u blizini rijeke Krke, poplavljeni su. Građanima su u pomoć stigli kninski vatrogasci i pomažu im u ispumpavanju vode. Voda je ugrozila i neke stambene objekte u blizini kninske bolnice. Poplavljena su i polja na području općine Biskupija uz rijeku Kosovčicu, a zbog obilnih oborina iz svojih korita izlile su se i rijeke Krčić, Butižnica i Orašnica, koje su poplavile obližnja polja.

Sve su oči u Kninu uprte u meteorologe, koji nažalost prognoziraju povremenu kišu tijekom vikenda. Sasvim je izvjesno da će u Kninu ubrzo biti uvedene redovne mjere obrane od poplave. No svi se ipak nadaju da se neće ponoviti stanje otprije pet godina, kada je Krka narasla na rekordnih 480 centimetara.

'Tek nekoliko centimetara dijeli Knin od proglašenja redovitih mjera obrane od poplave. Vodostaj rijeke Krke u Kninu u subotu je narastao za 32 centimetra te je visina vode trenutno četiri metra. Redovne mjere obrane od poplave uvode se kod visine vodostaja od 405 centimetara. Zbog obilnih kiša na kninskom području posljednjih dana te porasta vodostaja rijeke Krke i njezinih pritoka Butižnice, Kosovčice i Orašnice, Hrvatske vode su već proglasile pripremno stanje obrane od poplave' kazao je Slobodnoj Dalmaciji Ante Mikulandra, voditelj Vodno-gospodarske ispostave Hrvatskih voda u Šibeniku.

Sve do subote ujutro situacija ipak nije bila alarmantna, no Mikulandra najavljuje vrlo neizvjestan vikend, zbog nastavka kišnog razdoblja i ubrzanog topljenja snijega na obroncima Dinare.