ŠOK I NEVJERICA

Pod istragom ravnateljica koja je sebi godinama isplaćivala naknadu za pripravnost

10.07.2017 u 17:35

Bionic
Reading

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv bivše ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo Suzi Vatavuk koju terete da je sama sebi isplaćivala naknadu za pripravnost iako na takvu beneficiju nije imala pravo, čime je tu ustanovu oštetila za više od 600 tisuća kuna.

Tužiteljstvo sumnja da je 51-godišnja ravnateljica još u ožujku 2005. protivno zakonu i odluci te ustanove donijela odluku kojom je sama sebi uvela naknadu za pripravnost iako kao ravnateljica i zaposlenica nikad nije bila u pripravnosti.

Ravnateljica je potom sebi svaki mjesec, zajedno s redovitom plaćom odobravala isplatu naknade za pripravnost koju je primala sve do veljače 2014. kada je nadređeni zavod provodeći nadzor utvrdio da nezakonito prima naknadu za pripravnost i ustanovi izrekao opomenu.

U devet godina ravnateljici je na ime takve pripravnosti isplaćeno 377 tisuća kuna, a s obzirom da je ustanova uplaćivala doprinose i poreze, ukupan iznos za koji je oštećena popeo se 607 tisuća kuna.

Bivšu ravnateljicu, koja je šibenska policija počela istraživati sredinom 2016., sumnjiče da je prikrivala kazneno djelo, prikazujući da joj je upravno vijeće odobrilo naknadu za pripravnost.  

Ona je po sumnjama tužiteljstva iz ureda šefice računovodstva uzela zapisnike sa sjednica upravnog vijeća iz 2005., a zatim je od šefice računovodstva pisanim putem zatražila da joj ih dostavi. Šefica računovodstva nije pronašla zapisnik pa joj je ravnateljica izrekla opomenu pred otkaz.

Tužiteljstvo ne navodi identitet, no od sredine ožujka ove godine poznato je je za to nedjelo osumnjičena Suzi Vatavuk protiv koje je policija tada podnijela kaznenu prijavu. Na novinarski upit Suzi Vatavuk tada je kratko izjavila da je šokirana kaznenom prijavom te da je vijest saznala od novinara.

Policija jer tada ustvrdila da je ravnateljica donijela odluku o uvođenju pripravnosti liječnika specijalista i ravnateljice te ustanove suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti prema kojem se pripravnost može uvesti samo za obavljanje zdravstvene djelatnosti i to za obavljanje hitne medicinske pomoći, a ne i za obavljanje poslova ravnateljice.