JURE ŠUNDOV VS. JUGOSLAVIJA

Pod istragom da je lažni invalid, brani se frazom 'Gdje su oni bili '91.?'

26.10.2017 u 20:43

Bionic
Reading

Jure Šundov, predsjednik Gradskog vijeća Splita i najbliži suradnik Željka Keruma, nakon dva mjeseca prvi put se izjasnio o policijskoj prijavi i pokretanju istrage Državnog odvjetništva jer je navodno krivotvorio medicinsku dokumentaciju, lažno se predstavljao kao ratni invalid i oštetio proračun za najmanje 248 tisuća kuna. Ukratko, bez konkretnih odgovora mahom je objašnjavao gdje je bio 1991. godine. Ostavku, čak ni iz moralnih razloga, ne namjerava podnijeti

'Građanin sam kao i svaki drugi. Pred ustavnim i svim drugim zakonodavnim tijelima imam ista prava kao i svi. Nisam optužen ni osuđen, a hoće li se voditi postupak i radi li netko svoj posao, to ne mogu komentirati', kazao je Šundov i potom se vratio na početak devedesetih.

'Imam posljedice iz Domovinskog rata na temelju 1982 dana provedena u obrani, od čega 1917 dana u borbenom sektoru. Svi znaju kako se zakuhalo u Splitu i tko je prvi krenuo: podsjetit ću da sam vodio demonstracije 6. svibnja 1991. godine pred Banovinom, gdje je bilo oko 100 tisuća Splićana. U tom trenutku jugoslavenska vojska i jugoslavenska država bile su netaknute. Sukobio sam se s Jugoslavijom, kompletnom njenom infrastrukturom', objašnjavao je Šundov novinarima.

Državno odvjetništvo, podsjetimo, sumnja da je 2006. godine krivotvorio medicinsku dokumentaciju i neosnovano stekao 30-postotni invaliditet zbog PTSP-a te da je potom na ime osobne invalidnine i raznih poreznih olakšica neosnovano stekao gotovo četvrt milijuna kuna. Šundov okoliša o konkretnim sumnjama, ali i dalje tvrdi da je nevin.

'Ako netko smatra da ja nisam nešto, a ja kažem da jesam, dokazivat ćemo se. Nevin sam sve dok mi se ne dokaže da sam kriv, a ako se uopće dokaže, odgovarat ću kao svaki drugi građanin', nastavlja predsjednik splitskog Gradskog vijeća.

Na posljednjoj sjednici dio oporbe zatražio je da se konkretno izjasni o prijavi koju je podnijela policija, a kada to nije učinio, zahtijevala se i njegova smjena. Spasili su ga glasovi HDZ-a, HGS-a, HNS-a i dijela splitskih SDP-ovaca.

  • +12
Izborni stožer Željka Keruma Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

'Meni postavljati pitanje o moralu?! Ja postavljam pitanje o moralnim zahvatima svima onima koji su na televiziji gledali kako se stvara hrvatska država!', odlučio se Šundov na klasičnu 'gdje si bio 1991. godine' obranu.

'De facto i de iure ja sam to radio i to znaju svi u Splitu i cijeloj državi. Imam namjeru i dalje obnašati dužnost predsjednika Gradskog vijeća i ne može se maknuti ništa osim zakona ili eventualno koalicijskih partnera. HGS i partneri stoje iza svog Jure Šundova, pa nema razloga da se o tome ponovno raspravlja. Kako će završiti? Neka Bog napravi tako da bude pravedno, ništa drugo ne trebam', zaključio je Šundov.

U vrijeme održavanja prošle sjednice Gradskog vijeća on je na leđima imao tek policijsku prijavu, sada je tu i istraga Državnog odvjetništva, no malo je vjerojatno da će se pitanje njegove smjene ponovno pokrenuti. HDZ-ova i Kerumova većina zasad je vrlo stabilna.