slovenija

Počivalšek: Stranka mora dalje unatoč Cerarovoj ostavci

02.03.2020 u 14:13

Bionic
Reading

Predsjednik Stranke modernog centra (SMC) Zdravko Počivalšek, čelnik jedne od četiriju stranaka povezanih u koaliciju koja namjerava formirati novu slovensku vladu, najavio je u ponedjeljak da će stranka na tome putu ustrajati bez obzira na ostavku koju je na članstvo u stranci podnio njen osnivač Miro Cerar

'Ne možemo konsolidirati stranku ako se uvijek vraćamo na ono što je bilo. Osobno ću snositi punu odgovornost za sve ono što će nam se ubuduće dogoditi', kazao je novinarima Počivalšek, odgovarajući na Cerarove kritike da to više nije i ne može biti njegova stranka nakon što je sklopila koalicijski ugovor s desnicom i pristala na imenovanje oporbenog desnog čelnika Janeza Janše za mandatara.

Počivalšek je potvrdio da se je krajem ovog tjedna sastao s Cerarom kako bi mu pojasnio sadašnje stanje u stranci i interes da stranka uđe u novu vladu bez raspisivanja prijevremenih izbora, s ciljem da Cerar ostane u stranci i da ona zadrži unutarnje jedinstvo, ali da u tome nije uspio.

Počivalšek je međutim zanijekao da je Ceraru nudio da se nakon što mu prestane mandat ministra vanjskih poslova u vladi Marjana Šareca vrati u parlament kao zastupnik te da mu se tako otvori mogućnost da bude izabran za predsjednika parlamenta.

Cerar se od početka stranačkih pregovora o novoj koaliciji protivio ulasku stranke u vladu i navodio da u takvoj vladi ne bi želio preuzeti nijednu funkciju. Nakon izlaska iz stranke i prestanka mandata Šarecove vlade Cerar se može vratiti u parlament kao nezavisni zastupnik ili se pak odlučiti na povratak na mjesto profesora na Pravnom fakultetu u Ljubljani.

Cerar je u ponedjeljak, ponavljajući svoje protivljenje ulasku SMC-a u buduću vladu pod vodstvom Janeza Janše, kazao da bi zastupnici stranke koju je on osnovao i donedavno vodio trebali razmisliti kako će glasovati u utorak, kad parlament treba potvrditi Jnašu kao mandatara nove vlade.