OZNAKA QUALITY

Počinje utrka za ulazak u ‘hotelsku elitu’

22.03.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Hoteli u Hrvatskoj uskoro će ući u utrku za tzv. hotelsku elitu, odnosno dobivanje oznake kvalitete. Za oznaku Quality, koja će stajati uz već postojeću oznaku kategorizacije po broju zvjezdica, ravnopravno će se natjecati 520 hotela, a samo će njih pet posto taj znak i postaviti na svom ulazu

Pravilnik za dodjelu oznake kvalitete ugostiteljskog objekta, odnosno tzv. Q pravilnik za hotele, predstavio je ministar turizma Veljko Ostojić navodeći da je pitanje kvalitete ključno za konkurentnost hrvatskih hotela.

‘Kvaliteta usluge jednog hotela je skup ‘hardverskih’ i ‘softverskih’ elemenata koje mora zadovoljiti svaki objekt koji pruža ugostiteljsku uslugu, od tehničkih do personalnih elemenata, odnosa prema gostu, odnosa prema okolišu te participacije u životu lokalne zajednice’, poručio je ministar Ostojić na predstavljanju tog noviteta u Ministarstvu turizma.

Podsjetio je i da su hoteli dosad ‘valorizirani temeljem hardverskih elemenata’, no i da je zbog pitanja usluge, odnosa između personala i gosta, ali i onog najbitnijeg - doživljaja gosta - nužno bilo napraviti iskorak s Q pravilnikom.

Od ukupno 616 hotela, među kojima je 96 s dvije, 318 s tri, 176 s četiri i 26 hotela s pet zvjezdica, tek je njih oko pet posto - ciljana skupina. Ako se oduzmu hoteli s dvije zvjezdice koji neće ući u ‘utrku’, preostaje 520 hotela koji konkuriraju za oznaku Q. Njih 30-ak uskoro će je i ponijeti.

‘S jedne strane ne bi smjelo biti ni premalo objekata s oznakom Q, jer smo onda negdje pogriješili, a ono što je još gore - da ih bude previše, jer je onda devaluirana oznaka. Ako 30 posto nosi oznaku Q, znači da su nam kriteriji nedovoljno kvalitetni. Zato je bitno stvoriti ‘hotelsku elitu’ i diferencirati one koji se trude i ulažu u kvalitetu, odnosno žele pružiti gostu puno više’, najavio je ministar Ostojić.

Oznaka kvalitete nije obavezna, nego dobrovoljna, i dobit će je onaj hotel koji ispuni uvjete u devet kategorija, među kojima su zaštita okoliša, sigurnost, kvaliteta uređaja i opreme, suradnja s lokalnom zajednicom i, što je i najbitnije, zadovoljstvo gostiju, ali i osoblja.

‘Ocjenu kvalitete utvrdit će povjerenstvo Ministarstva turizma i tzv. tajni gost koji će u hotel doći bez najave, boraviti tamo 24 sata i, ne odajući cilj posjeta, ocijeniti uslugu’, pojasnio je pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić

U Ministarstvu turizma podsjećaju da postojeći pravilnici o kategorizaciji hotela nisu ‘ni najstroži, ni najmanje strogi u svijetu’, a ministar Veljko Ostojić zadovoljan je aktualnim stanjem u kategorizaciji po broju zvjezdica, ocijenivši ga ‘objektivnim i realnim’

Osim kategorizacije po broju zvjezdica i skorog uvođenja oznake Q, hoteli u Hrvatskoj po postojećim pravilnicima mogu ishoditi i četiri od 17 posebnih oznaka koje ih karakteriziraju kao poslovne, kongresne, odmorišne, obiteljske ili hotele drugih namjena.